Селски кмет в шуменското село Велино сам „си преценя” кои улици да се асфалтират

0

В 21 век, когато китайците кацнаха на обратната страна на Луната, в шуменското село Велино хората мечтаят няколко кални улици най-после да бъдат асфалтирани, а също и да се ремонтира моста над реката, който е в окаяно състояние. Оказва се обаче, че това няма да се случи скоро, понеже управата е решила да прави ремонт и да лее асфалт, но върху вече асфалтирани улици, писа „Уикенд“.  

Предисторията на този типичен сюжет е в огромния заем от 20 млн. лева, който кметството в Шумен спазарява окончателно с банка, дала най-нисък лихвен процент, на 11 януари тази година. Огромната сума, която народът ще връща 10 години, трябва да се ползва за ремонт на улиците в града и селата от общината. При това 16 млн. лв. ще се насочат към Шумен, а с 4 млн. лв. ще се разхубавяват селата.


„Ще плащаме с години, кредитът ще се погасява от нашите данъци, а какво получаваме в крайна сметка – абсолютно нищо!” – гневят се обаче хората в село Велино. Те далеч не са неблагодарници или свръхвзискателни. Причината за гнева им е, че в селото е предвидено да се асфалтират едва 600 метра за около 200 000 лева! При това, както обясняват източниците ни, изборът се е спрял върху  улиците с най-добра настилка в селото – „Ален Мак”, „Ясен”, „Иван Вазов” и „Шипка”, които са асфалтирани по времето на соца и досега геройски се държат. „Сега ще ги преасфалтират отново, докато другите, които са много по-зле от тях, ще продължат да тънат в кал. Никой не обръща внимание и над моста над селската река, който се руши, а по него минават тежко натоварени камиони и е цяло чудо, че не е станала някоя трагедия” – обясняват местните. Те негодуват, понеже няма яснота по какъв критерии е решено къде точно да се обнови уличната мрежа. „Ще правят ремонт на ремонта, понеже така ще излезе най-евтино” – предполагат недоволните. Те са категорични са, че на събрания в селото, много пъти е поставян въпросът да се ремонтират другите калдъръмени улици, също и мостът, а не да се занимават с тези, които така или иначе са в по-добро състояние. „Газим кал, ходим по чакъл, където въобще го има, чупим си колите, но се наливат пари все в едни и същи места” – казват източниците ни.


Предложението за 20-те млн. заем е прието на заседание на общинския съвет в Шумен през октомври 2021 г. При това е решено ремонтите да се направят по прословутия метод „на инженеринг”. Иначе казано, определена фирма ще извърши и проектирането, и строителството, и авторския надзор. Освен това кметството в Шумен е дало да се разбере, че част от улиците няма да бъдат ремонтирани от край до край, а само части от тях!


Във Велино, възмутени от схемата, подават жалба в прокуратурата и полицията. Показателен е развоят на тази история. Направена е проверка, от която става ясно, че още през 2021 г. кметският наместник в селото Богдан Марчев, без да се съобрази с желанието на хората, посочил въпросните улици, като написал и още едно-две имена за рехабилитация. За моста и дума не е спомената от господин управника. Да уточним, кметският наместник не се избира от селото, а се назначава от кмета на Шумен, в случая – Любомир Христов.


Общинарите в Шумен на свой ред решили първо да се захванат с най-добре изглеждащите улици, а другите – калните да отидат в резервен списък и евентуално, някога в бъдеще, ако останат някакви пари и те да бъдат оправени. На свой ред от дирекция „Устройство на територията” в общината в Шумен заявили, че не могат да се правят корекции в приетия вече списък. Трябвало по-рано наместникът Богдан Марчев да посочи, че има недоволни. Той, както вече обяснихме, така и не се е съобразил с исканията на селото.


Накрая след като проверката приключила, в Районната прокуратура решили да не образува дело, понеже нямало данни за престъпление. И как да има след като според магистратите комисията в общината не знаела, че в село Велино има несъгласни със списъка на кметския наместник, който сам определил къде да се асфалтира. Затова пък от кметството в Шумен, както отбелязва прокуратурата, заявили, че няма пречка и калните улици да бъдат включени в списък! Ама друг път!
„Да не се чудят после, ако никой не излезе да гласува на изборите” – допълват източниците ни, ядосани и на кметския си наместник, и на деликатната прокуратура, която не вижда престъпление в действията му.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.