Селски кмет взима заплата 4 400 лв. – по-голяма от тази на колегите му в Бургас, Пловдив и Варна

0

Община Никола Козлево в Шуменска област, която е изцяло селска и с около 6000 души население, се управлява от кмета Ешреф Реджеб (на снимката с местна труженичка) от ГЕРБ. Местният общински съвет му е гласувал заплата в размер на 4400 лв. Реджеб е с влязла в сила присъда за конфликт на интереси и ощетяване на държавата с близо 90 000 лв.

Средната заплата на депутат е 4800 лв., а кметът на Пловдив получава 3350 лв. Също така Реджеб е с по-голяма заплата от кметовете на Бургас (3330 лв.), Варна (3500 лв.) и Стара Загора (3280 лв.). Това информира „Капитал“, като изданието е получило отговори за заплатите на кметовете в над 40 общини, включително всички общини в Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Пловдив, както и няколко извън тях като Пазарджик и Плевен.

Заплатата на Реджеб, която последно е увеличена през август с 12%, не противоречи на законодателството, защото в него има само едно ограничение – да не надвишава тази на министър, което е спазено.

Проверкатае показала, редните заплати на кметовете варират изключително много – между 2000 и 5000 лв. (като средната е около 3-3,5 хил.лв.) Това се дължи на липсата на ясен регламент как и с какви мотиви се регулира заплащането на кметове.

Има тенденция, която не важи само за Никола Козлево – кметовете на по-малки населени места взимат повече от тези на големите градове.

Въпреки че голяма част от информацията за възнагражденията, които получават кметовете на общини, кметства и райони, както и кметските наместници и заместник-кметове следва да е публична и достъпна онлайн в решенията на съответните общински съвети, намирането ѝ е трудна задача, особено за по-малките населени места, където дигитализацията е доникъде.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.