СЕНЗАЦИЯ! Шефът на Конгреса поиска оставката на Джо Байдън: Ходещ труп

0

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън призова членовете на администрацията да накарат Байдън да подаде оставка. Републиканецът Майк Джонсън предложи на демократите да задействат 25-ата поправка на Конституцията, с която действащ президент може да се обяви за неспособен да изпълнява задълженията си, което стана очевадно на дебата с Доналд Тръмп, след който Байдън беше наречен „ходещ труп”.

„Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, както и всички ние. Казвам това без удоволствие. Смятам, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си“, заяви Джонсън. Той отбеляза, че разбира паниката в редиците на демократите, но става въпрос за цялата страна, чийто президент очевидно не е в състояние да си върши работата – и затова министрите и вицепрезидента трябва да действат.

Посочената поправка на американската конституция действа от 1967 г. Тя дава право на вицепрезидента и мнозинството от членовете на кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява задълженията си. Тяхното решение трябва да бъде подложено на гласуване от Конгреса – и то влиза в сила, ако бъде подкрепено от 2/3 от гласовете в двете камари.

До такава ситуация никога не се е стигало в историята на САЩ.

Редакционната колегия на американския вестник „Ню Йорк Таймс“ снощи призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Под заглавие: „За да служи на страната си, президентът Байдън трябва да напусне предизборната кампания“, медията, която симпатизира на демократите, зове Байдън сам да се откаже от надпреварата.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил „възхитителен президент“, либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като „сянката на велик държавен служител“ и би се впуснал в „безразсъдна авантюра“, ако продължи кампанията си.

„Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън“, пише вестникът. „Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи“, добавя нюйоркското издание.

На този етап кампанията на Джо Байдън декларира, че той ще продължи предизборната надпревара. Не се обсъжда възможността президентът на САЩ Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране и той планира да участва в дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през септември, заяви снощи говорителят на кампанията на Байдън, цитиран от Ройтерс.

Също снощи самият Байдън заяви, че възнамерява да победи съперника си от Републиканската партия и също не даде признаци, че обмисля да се откаже от надпреварата.“Знам, че не съм млад човек. Не ходя толкова лесно, колкото преди, не говоря толкова гладко, колкото преди, не дебатирам толкова добре, колкото преди“, каза Байдън на митинг един ден след директния сблъсък с Тръмп. „Нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да се справя с тази работа. Залогът е твърде висок“, заяви Байдън.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.