Шофьор бъбри по телефона? €100 глоба

0

Със 100 евро глоба ще олекнете в Гърция, ако говорите по телефона, докато шофирате (без специалните устройства хендсфри). Освен това ще ви накажат и с отнемане на книжката за срок от 30 дни.

Това става по силата на промени в Наказателния кодекс, в частта му “Опасно шофиране”. Предвидените нови затегнати санкции в него предвиждат лишаване от свобода до 3 години и дори доживотен затвор при предизвикан голям брой смъртни случаи.

При шофиране по магистрала с 60 км/ч или надвишаване ограничението на скоростта шофьорите нарушители са заплашени от затвор. Същата санкция се прилага, когато се шофира в жилищен район със скорост над установеното ограничение или в специална бус лента, определена за спешна помощ като линейки, пожарна.

С лишаване от свобода до 3 години са заплашени шофьорите, ако извършат маневра с опасност за участниците в движението. Лишаване от свобода до 10 години се предвижда, ако действията на водача са довели до тежка телесна повреда и смърт или значителни щети на обществени обекти. Доживотен затвор пък е наказанието при причинена смърт на голям брой хора.

Важно е да се знае, че разрешените скорости по магистралите на Гърция са между 110 и 130 км/ч. В жилищните райони ограничението е 50 км/ч, освен ако е посочено друго. Гръцкото законодателство предвижда санкции не само за шофьори, които карат с превишена скорост, но и за тези, които карат под разрешената скорост.

Пътните знаци в Гърция за максимална скорост са червени и бели, а за минимална са сини.

Превишаването на скоростта с до 20 км/ч ще ви струва 40 евро, превишаване с до 30 км/ч – 100 евро, а с над 30 км/ч – 350 евро и отнемане на свидетелството за 60 дни.

Шофирането на превозно средство по магистрала със скорост под допустимата (70 км/ч), се наказва с глоба от 80 евро.

В Гърция допустимата концентрация на алкохол в кръвта е 0,5 промила при проверка с кръвен тест. Глобата при шофирането със съдържание на алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила при кръвен тест е 200 евро, между 0,8 и 1,1 промила е 700 евро и отнемане на книжката за 90 дни, над 1,1 промила – 1200 евро, отнемане на книжката за 180 дни и затвор до 3 години, според новия Наказателен кодекс на страната.

Шофирането под влияние на наркотици или упойващи вещества се наказва с глоба минимум 200 евро, отнемане на книжката за период между 90 и 180 дни и лишаване от свобода до 3 години.

Глобата за паркиране на инвалидно място е 150 евро и отнемане на книжката и номерата за 10 дни.

Въпросните правила важат както за континенталната част на Гърция, така и за островите й.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.