Шушу-мушу: Сглобката си разпределя регулаторите и съдиите в КС

0

Два дни преди началото на официалните разговори между партньорите в некоалицията за ротацията на премиерите и попълването на регулаторите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията в дух на оптимизъм и суперлативи.

„Започваме в пакет по всички регулатори, конституционни съдии, ротацията“, обяви Борисов във вторник.

Става дума за подмяната на около 80 човека в 16 регулаторни, контролни и други органи с изтекли мандати, които са от фундаментално значение за това как ще работи държавата през следващите години. Тяхната роля е дори по-важна от тази на правителството, което е по-зависимо от текущи промени в политическата конюнктура.

Но сега предстоят и промени в правителството – най-малкото защото според споразумението между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаването на кабинета Денков-Габриел е записано, че премиерът и вицепремиерът се ротират на всеки 9 месеца. Покрай тях със сигурност ще бъдат сменени министри и зам.-министри, но все още не е ясно на какъв принцип.

Няма нов механизъм за назначения в регулаторите

Всъщност към момента не се знае на какъв принцип ще се случват всички предстоящи назначения.

В началото на декември лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ заявиха, че искат да започнат на чисто и затова ще напишат механизъм за назначения в регулаторите. Това се случи на шестия месец от управлението, което по безпрецедентен начин принуди ръководителите на здравната каса да подадат оставки.

Източници от партиите в т.нар. сглобка потвърдиха, че такъв механизъм до момента не е подготвен.

Пакетна сделка или на парче

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описва сложната ситуация като експедиция на некоалицията в непознатия Космос: „Тази ротация е като скачване в орбитална станция. Никога не е правено, сложно е, но е единственото възможно в момента в България, за да има устойчивост“.

В четвъртък сутринта е първата „среща на кафе“, на която лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ се очаква да очертаят как всяка политическа сила си представя скачването на орбиталната станция.

Единият подход е всички вакантни висши длъжности в държавата – в правителството, регулаторните и контролните органи, Конституционният съд, антикорупционната комисия, спецслужбите и съдебната власт – да формират общ „пакет“ и да се разпределят между играчите в некоалицията. Бойко Борисов и Десислава Атанасова още в края на миналата година обявиха, че ДПС, което не участва официално в писменото споразумение за кабинета Денков-Габриел, ще има една трета тежест при назначенията в регулаторите и службите.

Това най-общо означава, че старият корупционен управленски тандем ГЕРБ-ДПС, срещу който се бореха ПП и ДБ, ще държи две трети от постовете в тези структури, докато за ПП-ДБ ще остане една трета. Очевидно такава е цената на конституционното мнозинство (то нямаше как да се случи без ДПС) и началото на реформата (засега само на хартия), която в дългосрочен план ще доведе и до реални позитивни промени.

Не е сигурно обаче, че ПП-ДП са съгласни на такъв пакетен подход и обвързване на кадровата подмяна в регулаторите с правителствените рокади и тези в парламента. Стратегията за договорки „на парче“ дава възможност на всеки от преговарящите да се опита да спечели най-добрата позиция – например като номинира за съответните постове авторитетни и компетентни кандидати, които печелят общественото доверие и по този начин „притисне“ коалиционните партньори да приемат предложенията. Съвсем неотдавна обаче тази стратегия даде обратен резултат, довеждайки до тежкия скандал с ръководството на здравната каса.

Коалиция или некоалиция

На дневен ред е също така въпросът дали в крайна сметка ще бъде подписана ясна коалиционна рамка между ПП-ДБ и ГЕРБ за вземане на тези решения, или ще продължи играта на некоалиция, с която ПП си представя , че заблуждава избирателите си, че не управлява заедно с ГЕРБ.

Отказът да се подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ още при създаването на правителството, към днешна дата носи някои още по-неприятни утежнения. Като това, че ако сега тепърва се сключва коалиция, ще възникне въпросът за присъствието в нея на ДПС и Делян Пеевски.

Във вторник Бойко Борисов се обяви за сключване на пакетна сделка, която включва едновременно разпределение на министерските постове, антикорупционната комисия, регулаторите и конституционните съдии.

Лидерът на ГЕРБ обаче никога не е бил голям ентусиаст за подписването на коалиционно споразумение за регулаторите, което да създаде ясни правила за упражняването на властта, защото присъствието на ДПС в документира може да се окаже проблем.

„В една спокойна обстановка още от четвъртък ще се решат въпросите. Целият този пакет касае и конституционните съдии. От мен няма да чуете нищо, преди да говоря с Кирил Петков, Христо, Атанас и другите колеги“, каза Борисов, пропускайки да спомене Делян Пеевски

Лидерът на ГЕРБ явно няма никакъв проблем да търси пакетна сделка, писана на коляно, която да включва ДПС. В същото време обаче ГЕРБ и ДПС трудно ще приемат условието на ПП-ДБ да номинират в регулаторите що-годе приемливи кандидатури без предистория в задкулисието, защото това означава ограничаване на властта им.

Поради всички тези компликации може да се стигне до отлагане на избора на нови членове в регулаторите. По този начин се запазва статуквото, а то устройва ГЕРБ и ДПС.

Възникването на неразрешими противоречия може да доведе и дори и до забавяне на ротацията на правителството, което заплашва самата стабилност на сглобката, коментираха източници на Mediapool.

Нещата се усложняват от факта, че предстои една по-дълга игра, която не се изчерпва единствено със сегашната ротация на кабинета, антикорупционната комисия и регулатори. Сглобката се нуждае от някакъв ясен план, защото през есента предстои кадруването в съдебната власт, избор на главен прокурор и шеф на Върховния административен съд. След това предстои нова ротация на Министерския съвет, ако съдебната власт не разглоби сглобката.

Какво изглежда решено?

Засега изглеждат договорени единствено двамата нови членове на Конституционния съд. ГЕРБ са решили да изпратят там сегашния си председател на парламентарната група Десислава Атанасова, докато изборът на ПП-ДБ е бившият върховен съдия Борислав Белазелков. Това означава, че попълването на квотата в Конституционния съд няма да създава проблеми. Остава отворен въпросът кого Бойко Борисов ще сложи начело на групата на ГЕРБ. Постът е важен за продължаването на нормалната комуникация с ПП-ДБ и най-вероятно ще бъде поверен на Деница Сачева, която е бивш член на ДСБ, твърдят запознати.

Проблем обаче е всичко останало, включително и новият председател на Народното събрание. Тук напрежението е вътре в дясноцентристката коалиция, защото претенденти са Никола Минчев (ПП) и Атанас Атанасов (ДБ).

Ключова е позицията на шеф на антикорупционната комисия, която с новия закон получи полицейски правомощия да разследва корупционните престъпления. За председателския пост в тази институция претендира ПП-ДБ, макар законът да е написан така, че ГЕРБ и ДПС могат да получат блокиращи квоти в ръководството на комисията.

Борисов засега е доброто ченге

Борисов, който е овладял до съвършенство тактиката на доброто и лошото ченге, като сам играе и двете роли, започна да подготвя почвата за преговорите с конструктивен тон.

„Преднамерено нито един министър няма да бъде поставян от нас като условие да си ходи или да не си ходи. Преценката за работата трябва да бъде превърната в гласове за това правителство в парламента“, коментира Борисов в Търговище.

Лидерът на ГЕРБ няма причина да бъде недоволен от сегашния състав на правителство, където се оказа, че неговата партия има 6-7 скрити и не толкова скрити министри.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.