Спасител на плажа напляска французин в Поморие, арестуваха го

0

Спасителят от Поморие Христо Кюлбасанов, който се сби с френски турист при спор за място на плажа в Поморие, е арестуван за 24 часа. Той е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, извършена с особена жестокост. С днешна дата е образувано и досъдебното производство по случая. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Областната дирекция на полицията старши комисар Калоян Калоянов.

На спасителя, който по време на свиването не бил на работа, е повдигнато обвинение за лека телесна повреда, осъществена по хулигански подбуди и извършена с особена жестокост. Предвиденото от закона наказание е затвор до три години, обясни окръжният прокурор.

Старши комисар Калоянов добави, че случаят е от 24 юли, сцената се разиграла на плаж „Поморие Изток“. „Не мога да бъде детайлен, защото има съдебно производство и свидетелските показания са тайна. Конфликтът е възникнал вследствие на спор за място под чадър в свободната зона на плажа, потвърди той.

Боят на плажа вече е бил приключил при пристигането на униформените, а разпитите на свидетелите били доста противоречиви. Именно поради тази причина спасителят не е бил задържан в същия ден, подчерта старши комисар Калоянов.

Според близки на френския гражданин Джудикаел Танс скандалът започнал спасителят, който отишъл при чужденеца и му казал да се маха от мястото, където плажувал, защото бил поставил свой чадър там. Мястото било на свободната зона.

При повторна забележка французинът посегнал към телефона си, за да сигнализира на полицията, но българинът се нахвърлил да го бие, твърди жена му, цитирана от „24 часа“. По думите ѝ спасителят нанесъл удари по лицето на мъжа ѝ, както и ритници в корема му, докато французинът лежал на пясъка.

Версията на Христо Кюлбасанов пък е, че французинът редовно провокирал спасителите. На 24 юли бил със семейството си на плажа. По обед се прибрали до вкъщи, но чадърът и плажна кърпа оставили на ивицата. Когато се върнал, видял, че французинът бил легнал под неговия чадър. Помориецът подканил чужденеца да се премести, но той отказал. Втори път го подканил и след поредния отказ се вбесил.

Спасителят твърди още, че французинът демонстративно се преместил на десетина сантиметра от чадъра и започнал да се смее. Подритнал го по крака и тогава помориецът загубил самоконтрол. Самият Кюлбасанов не отрича побоя и дори публично се извини в телевизионен ефир на хората от плажа, станали свидетели на грозната гледка.

За скандала сигнализирали свидетели на разправията, които се обадили на спешния телефон 112. Униформените отвели двамата да дадат обяснения в районното управление, уточниха от пресцентъра на полицията в Бургас.

Преписката е докладвана в прокуратурата на 27 юли, на следващия ден пострадалият французин е входирал нов сигнал, прикрепен със съдебно-медицинско удостоверение, а днес, 30 юли, вече има образувано досъдебно производство, обобщи прокурор Чинев. Семейството на французина е алармирало и френския консул.

От фирмата-концесионер на плаж „Поморие Изток“ по-рано се разграничиха от действията на помориеца, но заявиха, че тъй като във въпросния ден той не е бил на работа, нямат отношение към инцидента като негови работодатели.

Предстои изясняване на обстоятелства кой е започнал скандала, кой пръв е проявил вербална и кой физическа агресия.

От полицията добавиха, че подобни случки са ежедневни по българските плажове. И дадоха пример със случай от днес, при който отново на плажната ивица в Поморие две компании са се снимали взаимно, след което се стигнало до вербална агресия и замеряне с пясък.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.