Справедливо: Да закрием партиите!

0

Българските партии са твърде откъснати от избирателите си и трябва спешно да се променят, иначе съществуването им се обезсмисля. Такава теза изрази в предаването „(О)позиция“ зам.-главният редактор на „Сега“ Петьо Цеков пред водещия Людмил Илиев.

„Надявам се българските политически партии да осъзнаят дълбоката си безсмисленост и да вземат крути мерки за почистването си – да има наистина смени по върховете им и в начина, по който комуникират с избирателите си. Иначе стават дълбоко безсмислени и, при тази отворена врата, всеки може да влезе в парламента. А това е по-близко до анархията, отколкото до политиката“, посочи Цеков.

Според него липсата на кампания е най-големият проблем за отминалите избори и е основната причина за срамно ниската избирателна активност. А това на свой ред позволи на малка партия като „Величие“ да влезе в парламента с малко над 80 хиляди гласа. Така се получава, защото софийските партии живеят в свой собствен балон – слепи за това, което се случва в страната.

„Те не се срещат с реални хора, в реално време, камо ли в социалните мрежи. Толкова са пренебрегнали хората, че нямат нужда от никакъв вид комуникация. Те смятат, че хората са на абонамент при тях“, констатира журналистът.

Това положение налага партиите да предприемат радикални мерки – да сменят лидерите си, да се откажат от своята самодостатъчност (интервюто се проведе, точно докато Христо Иванов обявяваше оставката си като лидер на партията „Да, България“, която влиза в ПП-ДБ – бел.ред.).

Според анализа на Цеков нови предсрочни избори могат да провалят още повече някои политически сили. Проблеми има дори ГЕРБ, която загуби около 200 хиляди гласа на този вот. Затова може да се потърси вариант за експертно програмно правителство, зад което да се обединят политици с проевропейски послания.

„Страхът от следващи избори и от рухването на електоралната тежест на всички партии може би ще ги накара да се опитат да съставят правителство“, допусна журналистът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.