Сурвакар влачи труп на лисица в Разлог (СНИМКИ)

0

Кукерският фестивал „Старчевата“ в Разлог разбуни духовете, но този път не само с впечатляващия дух на вековната традиция, но и с нещо, което шокира хората. Става дума за лисица, която един от сурвакарите представи пред публиката – мъртва и влачена на въже. Гледката предизвика стотици реакции и публикации в социалните мрежи.

„Като човек, който изключително много се възхищава на фестивала и на участниците във фестивала, съжалявам, че точно там трябваше да стана свидетел на подобна сцена. Независимо дали животното е препарирано или не – това е абсолютно недопустимо. Липсва всякакъв контрол. Не е нормално да ставаме свидетели на подобни сцени“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ директорът на приюта за безстопанствени кучета в Благоевград Ирена Везенкова.

По думите ѝ независимо дали животното е препарирано, с каквато позиция излезе общината в Разлог, това е недопустимо. „Това е гавра и варварство. Пред погледите на деца. Кое му е нормалното, кое му е забавото?“, попита тя.

Ден по-рано от общината заявиха: „В част от сценките на вчерашния карнавал „Старчевата“ са използвани препарирани животни, но не и такива които са били живи, своевременно вързани и дърпани по улиците в Разлог.

Във връзка със създалата се обстановка в социалните мрежи, Община Разлог е категорична, че не толерира подобно поведение, което нарушава хуманно отношение към животните!

Във връзка със ситуацията на площада, Община Разлог апелира към отговорно поведение към животните, както и същите да не бъдат използвани с публични цели и изяви на дадена личност.

Община Разлог изразява своята позиция, че хората в Разлог не са варвари, споменавайки фактът, че години наред, не само в Разлог, по време на кукерски карнавали препарирани животни са били използвани от участниците, като част от техните реквизити.

Съобразно правомощията си Община Разлог следи за хуманното отношение към всички видове животни, като в подобни ситуации санкционира и сигнализира по-висши органи и институции за неправомерните действие на всеки един човек“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.