Световна новина: Списание „TIME” аплодира ТЕЦ „Бобов дол”

0

Радостна новина за българската енергетика, която води „зелените терористи” до див ужас – световноизвестното американско списание „TIME” публикува обширен материал за ТЕЦ „Бобов дол”, аплодиращ промените в централата!

„България – Бъдеще на фокус“ – така е озаглавява публикацията в майския брой на авторитетното издание, посветена на нашата топлоелектрическа централа.

„Въглищата отдавна заемат централно място в енергийна сигурност и са опора на българската икономика“, се отбелязва в текста, но дори и без да се отчитат предизвикателствата от Covid пандемията ТЕЦ „Бобов дол” си поставя задача да се справи. С приблизително 850 служители централата отговаря за производството на около 4% от енергията на България.

„Оказаната чест на ТЕЦ „Бобов дол” да бъде представено в най-тиражното и едно от най-влиятелните списания в света – „TIME”, е от една страна потвърждение, че пътят, по който сме поели, трансформирайки се, е правилен, а от друга – задължаващото да доведем нещата докрай, какъвто ангажимент сме поели и към хората в региона“ коментира изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов.

В материала се казва, че инж. Любомир Спасов е решен да бъде част от радикалната трансформация на българската енергетика.

„Ние даваме пример на другите топлоелектрически централи, които сега ни следват“, не крие инж. Спасов пред списание „ТИМЕ.

„Нашият парк за слънчева енергия е първият в страната, изграден от ТЕЦ. Ние бяхме първите, които въведоха биогориво, заменяйки въглищата…“

„За характера на инж. Любомир Спасов говори много това, че той видя това като възможност, а не като заплаха“, отбелязва авторитетното US издание.

„За мен е голямо удоволствие да знам, че ще бъда човекът, който преобразява ТЕЦ „Бобов дол” в нов вид мощност от следващо поколение, отговарящо на екологичните изисквания…В рамките на следващите пет до десет години ще бъдем такива, произвеждайки цялата си енергия от устойчиви източници като биогорива и слънчева енергия.

ТЕЦ „Бобов дол” също работи в партньорство с General Еelectric за доставка и монтаж на два броя газови турбини, работещи с водород, още една първа стъпка за българската въгледобивна промишленост“, припомни енергетикът.

На друг фронт инж.Любомир Спасов има мисия да се увери, че по време на този преход централата отговаря на строгите изисквания на законодателството на страната за опазване на околната среда.

„Вече гледаме много по-различно от преди“, споделя инженерът пред американските журналисти.

С магистърска степен по икономика и химическо инженерство, инж. Любомир Спасов разбира напълно значението, ако ТЕЦ „Бобов дол” може да привлече чужди инвеститори, от които се нуждае, за да реализира пълния си потенциал след въглищата.

„Проучваме възможностите за развитие на индустриален парк на наша земя, където наематели ще имат достъп до добри източници на енергия и вода и страхотни пътни и железопътни връзки“, разкрива част от плановете директорът на ТЕЦ „Бобов дол”.

„Като променим това, което предлагаме, ние също променяме нашата марка и демонстрираме, че се движим в нова посока. Вече имаме много положителни сигнали от партньори, които очакваме скоро да дойдат тук, за да създадат своите производствени съоръжения“, подчерта инж. Любомир Спасов.

Целият материал, посветен на българската топлоелектрическа централа, може да бъде прочетен в майския брой на списание „TIME”, където намират място и актуални позиции на съседните Гърция и Сърбия

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.