Свидетел на атентата в Сарафово: Терористът първо се скара с останалите пътници

0

„Започнаха някакви кавги между него и другите пътници. Няма и секунди и се чу взрив. Първо един пукот”, това разказа д-р Иван Събев, който е свидетел на атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г. 

По негови спомени денят бил тих и спокоен. По време на взрива той е на работа в медицинския пункт на летището и освен, че става свидетел на експлозията, вижда и атентатора. 

Д-р Иван Събев Кадър: Нова тв
Д-р Иван Събев Кадър: Нова тв

„Направи впечатление, че не си пасва на общата картина с другите евреи. Някак си беше много пъстър – с очила и дълга коса. Определено се различаваше”, казва лекарят пред Нова тв

Атентаторът носел голяма раница и се спречкал с останалите пътници, защото нямало достатъчно място за нея в багажното на автобуса. В раницата му имало тротила (взривно вещество, смес от азотна, сярна киселина и толуол). 

Д-р Събев си спомня, че взривът последвал кратко след кавгата. Настъпила зловеща тишина последвана от писъците на оцелелите. 

 Медикът видял как хвърчат хора нагоре, а до него падали части от човешки тела.

„Колегите хирурзи, които са работили по тях, казаха, че в телата на пострадалите имало кости от атентатора”, допълва ужасната картина той.

Районът е отцепен за минути от униформените. На място пристигали линейки от цялата област. В една от тях е и шофьорът на взривения автобус – Мустафа Кьосов. Доктор Събев се опитва да го спаси, но за съжаление мъжът умира от раните си. Той бил с над 80% изгаряния и нямал шанс да оцелее, казва още лекарят.

Атентаторът е 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, чийто останки все още са непотърсени. Съучастниците му са роденият в Австралия Мелиад Фара и 28-годишният тогава Хасан Ел Хадж Хасан. 10 години след атентата от двамата няма следа. Няма и окончателна присъда за стореното от тях.

Атентатът на Летище Сарафово отне живота на шестима и рани 35 души.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.