СЮРПРИЗ: Хората на ДПС в Турция гласуваха с машини, цяла секция избра Стефан Янев

0

Известна е неприязънта, която ДПС изпитва към гласуването с машини, както и че избирателите на партията предпочитат хартиените бюлетини. Затова е изключително странно, че от Турция, където движението доминира абсолютно над българските партии, дойде мощен машинен вот.

От 162 избирателни секции, които бяха открити в югоизточната ни съседка за вота на 2 април, в 97 се проведе смесено гласуване, тоест, бяха снабдени с машини, освен с хартиени бюлетини. Проверка на „Сега“ в секционните протоколи показа, че в повечето от машинните секции избирателите изненадващо са ползвали предимно устройствата и са пренебрегвали хартията, предаде „Сега“.

Например, в секция № 321180559, която е била открита в хуманитарната гимназия „Кашгарлъ Махмуд“ в Бурса, в урните са открити 703 машинни бюлетини и 86 обикновени бюлетини. Още по-фрапиращ е резултатът в секция № 321180555 в професионалната гимназия „Йешиляйла“, отново в Бурса – 668 машинни бюлетини и нито една хартиена. Има и други места, в които не се открива обикновена хартиена бюлетина – например, секция № 321180544 в Центъра за наука и изкуство в Балъкесир. От там пък сме получили 359 машинни бюлетини и отново нито една обикновена.

Такива примери са поне десетина и почти навсякъде гласовете отиват само за ДПС. Това е озадачаващо, тъй като изборите сега дават възможност за избор между хартия и машина.

Върхът обаче е секция № 321180568, разположена в основното училище „Алара“ в Бурса. Там пак нямаме обикновени хартиени бюлетини, всичките 475 избиратели са гласували с машина. Изумителното е, че 464 от тях са гласували за „Български възход“ – партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, която изглежда няма да се прескочи бариерата за влизане в Народното събрание.

Това вече е откровено подозрително. Извън ДПС, другите български партии изкарват много малко гласове в Турция. Цяла една секция да гласува единствено за една партия, при това едва ли особено популярна извън границите на България, оставя странно впечатление.

РЕЗУЛТАТ

За партия, която явно предпочита хартията, ДПС е изкарало много добър резултат от машинното гласуване в чужбина. Движението е получило общо 62 906 гласа от задграничните секции. От тях над половината – 32 611, са машинни бюлетини. Останалите 30 295 са обикновени хартиени бюлетини. Това е впечатляващо за партия, която стана част от „хартиената коалиция“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.