Тайни срещи на Гешев и Сарафов в Баку! Ще има ли развръзка в разследването за газа, договорен от правителството на Кирил Петков?!

0

Изостреният тон в началото на предизборната кампания привлече върху себе си светлината на прожекторите и избута в страни от дневния ред на обществото останалите значими събития. А такива имаше. Например визитата на главния прокурор Иван Гешев в Баку. А видяхте ли, че в своята командировка обвинител №1 бе в компанията на заместника си и шеф на следствието Борислав Сарафов?

Странно, защото досега не сме виждали Гешев и Сарафов заедно на задгранична визита. Има ли нещо между редовете от тази официална визита? Факт е, че от Азербейджан получаваме евтин газ, който покрива около 1/3 от нуждите на България. Войната на Русия срещу Украйна направи темата за газовата диверсификация тема №1 в Европа през миналата година. Тогава българската държава плати поне 30% по-скъпа газ, която отново беше руска, но разликата в цената отиде в посредници, настанени от кабинета на Кирил Петков.

Преди месец именно по разследване на Националното следствие с обвинение се сдобиха Сашо „Кеша“, както е известен ексенергийният министър и началникът на „Булгаргаз“ при Кирил Петков – Людмил Йоцов. Дали пък прокуратурата няма да тръгне и към върха на управляващите през първата половината на 2022-ра? 

Дали наистина Петков и Василев са допринесли за 30% по-скъпия газ, който плащахме всички ние през миналата пролет, предстои да разберем. Дали ще има действия срещу тях, дали те ще бъдат сходни с казуса на Александър Николов, или става дума за паралелни сюжети, все още не се знае. Все пак апостолите на „Промяната“ ни проглушиха ушите как те сключвали най-изгодните сделки в енергетиката, как действията на прокуратурата срещу техните тогавашни подчинени са бухалка и репресия, как са невинни и честни като девици. 

А дали е така?

Чорапът без съмнение ще се разплете. Още повече че Гешев и Сарафов са се срещали не само с азерския главен прокурор, но и с тамошния ръководител на следствието. Всичко това дава ясен сигнал, че скоро може да научим истината за шоковите сметки на газа през миналото лято.

Фактът, че сме в предизборна кампания би трябвало да е още по-силен стимул за институциите да си свършат работата. Както самите Петков и Василев казваха, в условията на една друга електорална надпревара – хората и обществото заслужават да знаят истината за откраднатите милиарди от техните джобове.

Вярно е – изборите идват и си отиват, но българският народ трябва да знае. И прокуратурата, и промяната са длъжни да му дадат тази справедливост. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.