ТЪЖНО: 118 българки са жертви на садисти

0

В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промени в закона. 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство. Никой, освен ПП и ДБ не бе съгласен да се вкара в закона интимната връзка, нямаше политическа воля за това.

С внесените сега промени това се прави – ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се завишат присъдите, а ние подкрепяме и поискахме разширение на обхвата с интимната връзка. Това каза Калина Константинова от ПП-ДБ пред Нова тв.

В последните години всякаква пропаганда и популизъм не позволиха да се приемат промени в Закона за защита от домашното насилие, такива в него не бяха правени в последните 12 г., допълни тя.

Ако интимната връзка бе разписана в закона – първо сигналът на обезобразеното 18-годишно момиче щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа и в този срок съдът може да разпореди, че този насилник може да спре всякакъв контакт – нито по телефон, нито физически, и полицията трябва мигновено да приведе тази заповед в съответствие.

Тя може да намери правна помощ и закрила от всички центрове, а сигналът за насилника ще влезе в регистъра и ще има информация във всички институции, че този човек вече е бил заплаха за някое момиче, обясни още Константинова.

Досега нямаше координационен механизъм, нито звено, което да следи и наблюдава.

По повод предложението на омбудсмана за инкриминиране на деяния, които унижават човешкото достойнство чрез причиняване на болка или страдание, Константинова обясни, че то се подкрепя от ПП-ДБ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.