Тестовете за наркотици на пътя май са с изтекъл срок!

0

Тестовете за наркотици на пътя са с изтекъл срок на годност и затова дават положителни резултати. Тази хипотеза изказа пред „България Днес“ доц. Соня Тотева, психиатър и нарколог.

Доц. Тотева съветва шофьорите да искат кръвни тестове
Доц. Тотева съветва шофьорите да искат кръвни тестове

В последните няколко месеца зачестиха случаите на шофьори, дали положителни резултати на тест за наркотици, които впоследствие се оказват фалшиви. През 2021 г. 45% от тестовете за дрога на пътя са дали грешен резултат, сочи изследване на Националния фокусен център. Статистиката им проследява и резултатите от урината, където наркотикът се задържа най-дълго. Оказва се, че 23% от пробите, които на пътя са положителни, от лабораторно изследване са отрицателни.

Един от последните такива случаи е от края на миналия месец, когато жена остана без книжка след положителен тест за наркотици.

Александрина Августинова разказа, че докато паркирала автомобила си пред дома си във Варна, имала спречкване с агресивен служител на централния затвор. Жената вика полиция, като по искане на служителя й е направен тест за алкохол, който е отрицателен. Проверката за наркотици се оказва положителна. Органите на реда задържат жената, но лабораторните резултати са отрицателни.

„Достоверността на полевите тестове е крайно съмнителна. Фалшив положителен резултат могат да покажат, ако са с изтекъл срок на годност или не са направени както трябва. Всеки шофьор, който е хванат с тест, показващ наличие на наркотични вещества, има право да поиска от полицаите да го заведат в лаборатория и да му се направи кръвен тест. Кръвният тест ще покаже дали и какви наркотици употребява“, категорично заяви доц. Тотева.

Наркологът съветва хората да не употребяват алкохол и наркотици, ако ще сядат зад волана. По нейни думи наркотичните вещества, дори по-леките като марихуаната, намаляват активното внимание и концентрацията. Това води до значително забавяне на рефлексите и е предпоставка за катастрофа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.