Тодор Живков открива най-дългия мост в България през 1976 г.

0

На 8 септември 1976 г. Тодор Живков открива най-дългия мост в България – Аспаруховия мост. Уникалното съоръжение е изградено за 4 години и е струвало около 42 млн. лв. Той се слави като най-дългия на територията на страната и един от най-големите на Балканите.

Строежът на моста започва в началото на 1973 г. Правителственият срок за пускане на обекта е 30 септември 1976 г., но е завършен предсрочно. „Потомците и наследниците на майстор Кольо Фичето, който построи и знаменития мост на река Янтра при град Бяла, не само не посрамиха името му, но и издигнаха тая стара, благородна професия до най-високите върхове“, казва Тодор Живков в словото си при откриването на Аспаруховия мост.

Най-високата точка на моста се издига на 52 метра над морето. Той се крепи на 38 двойки стълбове. Само металната конструкция тежи впечатляващите 3200 тона. Мостовото съоръжение е изпитано при пускането му в експлоатация, като е натоварено максимално с тежки машини по цялото трасе и в четирите ленти. При две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра провисването на средния отвор е около 30 сантиметра.

Дължината на моста е 2050, а ширината – 21 метра. Състои се от 2 платна по близо 8 метра и 2 тротоара по близо 2 метра. Освен на земетресение от 7-а степен по скалата на Рихтер Аспаруховият мост е проектиран да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/ч и температурна разлика от –40° до +40°.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.