Това е България: МВР хвана 4-ма надрусани полицаи

0

Четирима служители на МВР са дали положителни проби за наркотици в рамките на три месеца. Това става ясно от данните на силовото ведомство, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Има обаче вероятност тези резултати да не бъдат потвърдени от кръвните им изследвания, както се е случвало и друг път. Според източници на Mediapool тестването се прави хаотично като целта на директорите по места е просто да запълнят статистиката и да кажат, че задачата е изпълнена. Зад цифрите обаче често стоят безумия, например тестване на хигиенистка или проверка за алкохол по наредба, засягаща шофьори, на хора, които дори нямат книжки.

Статистика

Масовото тестване за алкохол и наркотици сред служителите на МВР бе въведено през миналия октомври. То бе предшествано от скандали със заловени дрогирани полицаи и, за да отговори на общественото недоволство, ръководството реши да въведе изследванията. Идеята бе посрещната на нож от полицаите и най-многобройния синдикат в системата – СФСМВР. Тестването бе критикувано най-вече заради липса на нормативно основание за извършването му, както и заради честите грешни резултати.

Оттогава са извършени хиляди проверки за алкохол и наркотици сред личния състав. Те се правят от служители на КАТ на случаен принцип, т.е. в един ден могат да бъдат изследвани 10 служители на определено районно, а на следващия – други 20. Положителните проби за алкохол са повече от наркотичните, но те също не са масово явление, става ясно от данните. Например през октомври миналата година са установени 11 служители от над 8 хил. проверени.

През ноември за употреба на алкохол са проверени 7821 служители. Положителните проби са 15. Месец по-късно тестваните са 8016 човека, 7 от които са дали положителен резултат. През тези три месеца само един служител е отказал да бъде тестван. Срещу него е започнала проверка.

А какво ще стане после

Вероятността положителните проби да се превърнат в отрицателни след лабораторно изследване на кръв и урина е голяма. Това вече се е случвало – единственият хванат с наркотици през октомври е дал отрицателна проба при лабораторния тест.

За достоверността на тестовете полицейският синдикат започна да говори още през миналата година. Проблемът е, че същите изследвания се правят и на обикновени граждани при пътни проверки. Преди да ги засегне обаче, служителите си мълчаха по този въпрос.

Проблемът с полицаите е, че при положителна проба те биват отстранявани от работа, докато не излезе резултатът от лабораторното изследване. Често пъти това отнема месеци. Ако резултатът от полевия тест бъде отхвърлен, служителят може да си търси правата в съда. Вече има няколко такива дела, но те са в начална фаза.

Имаме наредба, но само за наркотици

В началото на тестването миналата година, изследванията се извършваха на база разпореждане на вътрешния министър Иван Демерджиев. Процесът започна в условията на спешност и имаше куриозни случаи, сред които необяснимото тестване на една чистачка в бургаската полиция. Според полицейския синдикат проблемът бе, че няма законово основание за такива изследвания. Наредба бе приета от МВР още в средата на миналата година, но влезе в сила едва в началото на този месец.

За проверките за алкохол обаче все още няма специализиран ред. Те се извършват по силата на друга наредба, издадена от министъра на здравеопазването през 2017 г. Тя обаче е само за шофьорите. Въпреки това на същото основание са тествани полицаи, които дори нямат шофьорски книжки и работят на бюро. Това е правено през миналата година. След недоволство е взето решение да се изследват само тези, които карат служебни коли.

Тестваха ни сутринта след Трифон Зарезан

Въпреки неудачите в началото, тестването продължава и към момента. Източници разказаха, че преди няколко дни проверки е имало в едно от столичните районни управления. То е направено на 15 февруари сутринта, а както е известно предишната вечер е прието да се празнува.

Според хора от системата не е указано нивото на промили, при което се налагат дисциплинарни наказания. Такава дефиниция в законодателството има, но тя се отнася пак за шофьорите. В МВР се опитват да наложат формулировката „невъзможност да се изпълняват служебните задължения“, но никой не е наясно какво точно означава това.

Проблемите

Пред тестването за алкохол и наркотици не само на полицаи, но и на цивилни граждани има два основни проблема. Първият е с достоверността на изследванията. В момента МВР използва два вида тестове – Drager Drug Test 5000 за наркотичните вещества и Alcotest 7510 за наличието на алкохол. Твърди се, че поне първото изследване често дава грешни резултати. Никой досега обаче не е повдигал въпроса за закупуване на различни тестове.

Вторият голям проблем са лабораториите, които правят кръвните проби. Според наредбата на здравното министерство всички изследвания за наркотици се правят в лаборатории, които се броят на пръстите на ръцете. В София например те са три, а във Варна – една. Това води до безумно забавяне на резултатите.

Което пък означава, че един служител трябва да бъде отстранен от работа за няколко месеца. Но този проблем е всеобщ, а не само на работещите в МВР. Делата за шофиране след употреба на наркотици са много. По всяко едно от тях обвиняемият може да стои в ареста или с друга мярка с месеци, само защото няма категорично доказателство дали е употребил.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.