Това е България: Няма виновни за трагедията с пилота Валентин Терзиев

0

Това е България в XXI век, държава от ЕС – Военно-окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили (ВВС), а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29, съобщи военният министър Тодор Тагарев в отчета за работата си през първите три месеца в Министерството на отбраната.

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев, се разби в морето край Шабла в нощта срещу 9 юни 2021 година по време на учение.

Повече от година по-късно прокуратурата обвини зам.-командира по летателната подготовка на авиобазата „Граф Игнатиево“ полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост и щети за девет млн. лева заради трагедията.

Според Военно-окръжна прокуратура – София обвиняемият е допуснал „немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност“ и не е забранил на пилота да порази парашутна мишена, въпреки че е падала под минималната височина от 4000 метра.

Сега става ясно, че производството е прекратено, като няма официално съобщение от държавното обвинение.

МО също обяви резултатите на проведено от ведомството разследване.

Причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация. За трагедията е изиграла роля и „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите“.

Съпътстващи причини са и „особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори“, както и „неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака“.

Случаят потвърди системните проблеми в бойната авиация.

Пилотите имат опасно малко часове във въздуха, а поддръжката на МиГ-овете става все по-трудна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.