Трагедия: Бивш президент умря в катастрофа

0

Управлявалият Чили по време на два мандата като президент Себастиан Пинера загина при катастрофа с хеликоптер. Милиардерът заемаше поста от 2010 г. до 2014 г. и от 2018 г. до 2022 г. Сегашният държавен глава на южноамериканската държава Габриел Борич обяви тридневен национален траур в страната, след като министърът на вътрешните работи Каролина Тоха Моралес потвърди смъртта на 74-годишния Пинера.

На борда на хеликоптера е имало четирима души, но е загинал единствено бившият президент, който не е успял да разкопчае предпазния си колан. Хеликоптерът е потънал на дълбочина 40 метра, а тялото на жертвата е било открито.

Себастиан Пинера бе начело на Чили в период на бърз икономически растеж и рязко намаляване на безработицата в страната от 2010 г. до 2014 г. Вторият му мандат (2018-2022) обаче беше белязан от протести срещу неравенството, които доведоха до обвинения в нарушения на правата на човека и завършиха с обещание на правителството да изготви нова конституция.

Пинера също така управляваше по време на пандемията от COVID-19, когато Чили проведе една от най-бързите ваксинацонни кампании в света.

Настоящи и бивши лидери от Южна Америка изразиха съболезнования за смъртта на бившия президент. Сред тях бяха президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва, бившият аржентински президент Маурисио Макри, бившият президент на Мексико Фелипе Калдерон, бившият колумбийски президент Иван Дуке и др.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.