Трети ден протест и миньори и енергетици от Перник и Кюстендил: Измамни обещания за работа до 2038 г. няма да ни спрат

0

За трети пореден ден миньори и енергетици от област Перник и Кюстендил се събират на мирен протест, за да изразят своето несъгласие с решението на  правителството да изпрати Териториалните планове за справедлив преход. 

Работниците от топлофикацията и мините в Перник се събират в 12.00 часа пред автогарата в града. 

В 11.45 часа енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол“ се събират пред централата и в 12 часа ще блокират за втори пореден ден пътен възел „Бинека“. 

Работниците продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори. Те посочват, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а запазването на стабилността на целия енергиен сектор.

„2038 година, до която ни обещават, че ще има българска енергетика, е измамна. Видно от намеренията след 2030 година ще останат минимални мощности за критично потребление. До тогава 80% ще са в историята. 

Базови мощности се заменят с базови, за да се гарантира енергийната стабилност. За тях никой не говори и ред няма в териториалните планове.

ТЕЦ “Бобов дол” осигурява 20% от БВП на областта. С какво ще се запълни дупката в бюджета. Община Бобов дол си заминава. Община Дупница е пред колапс. Хората са в патова ситуация – обезверени и с наполовина събрани куфари за Tерминал 2. 

Как тази картина никой не я вижда, как може да бъде успокоена ситуацията с нереалистични проекти.

Няма да се откажем, докато не се намери решение на проблема, който не е само наш, но и на целия български народ”, са само част от коментарите на енергетиците вече трети ден.

Недоволните енергетици напомнят, че в началото на годината българският парламент взе решение до 2038 г. да не бъдат намалявани никакви мощности и Планът за възстановяване и устойчивост да бъде предоговорен. 

Резултатът в новите планове – още по ускорено затваряне на мощности до 2030 година.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.