Тристранката умува за новия размер на минималната заплата

0

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите на синдикатите, бизнеса и правителството ще обсъдят новия размер на минималната работна заплата за страната от първи януари догодина. Предвижда се той да бъде 933 лева.

В дневния ред на заседанието е включен и проект за промени в Кодекса на труда, свързан с регламентирането на работата от разстояние.

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се

определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Предлаганият от правителството размер на най-ниското възнаграждение, изчислен по новия механизъм, е 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това е ръст от 153 лв. или близо 20 процента спрямо сегашния размер от 780 лв.

Работодателските организации са против новия механизъм за определяне на минималната заплата, като част от представителите на бизнеса настояват той да бъде отменен. Работодателите смятат, че новият размер не съответства на икономическите реалности и че ще постави в затруднение част от българския бизнес, особено малките и микропредприятията в по-изостаналите райони на страната.

С промените в Кодекса на труда се предвижда изрично задължението в трудовия договор да се определя мястото на работата от разстояния.

С проекта се предлага регламентиране на „правото на изключване“, т.е. правото на работника или служителя да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка. В България работата от разстояние е най-слабо разпространена в сравнение с другите държави членки на Европейския съюз, като работещите от разстояние представляват по-малко от 10% от всички работници и служители.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.