Туроператор №3 в Европа фалира

0

Третият по големина туроператор в Европа – германската „Еф Те И груп“ (FTI Group), подаде иск до регионалния съд в Мюнхен за обявяване в несъстоятелност, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ДПА.

Като причина за фалита се посочват намалелите резервации, както и множеството искове за предварителни плащания от доставчици, които компанията не може да изпълни.

Фалитът означава, че „Еф Те И“ от утре няма да може да изпълнява или ще изпълнява само частично пътуванията, които вече се резервирани, а това потенциално ще засегне хиляди пътуващи в началото на летния туристически сезон. Ще пострадат и партньорските турагенции, както и хотелиерите и всички бизнеси, свързани с приемането на туристите, които са клиенти на „Еф Те И“.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек окачестви фалита като „трагично събитие“, но изтъкна, че ведомството му не може да окаже допълнителна помощ на компанията.

Германското външно министерство, туристическият сектор и застрахователите ще поемат грижата за засегнатите туристи. Говорител на ведомството посочи, че властите ще проучат в детайли как е ползвана държавната помощ, получена от компанията, по време на пандемията, възлизаща на 595 милиона евро.

Работещите за „Еф Те И груп“ по цял свят са около 11 000 дущи, а компанията предлага турове до над 40 дестинации, вкл. и през 10 000 партньорски агенции в Германия.

През финансовата 2022/23 г. годишните продажби на компанията възлизат на 4,1 милиарда евро. По данни на финансовия всекидневник „Ханделсблат“ дефицитът на дружеството в краткосрочен план възлиза на десетки милиони евро.

В същото време ДПА посочва, че „Еф Те И груп“ не трябва да бъде отписвана, защото американският инвеститор „Сертарес“ (Certares) планира да я купи за 1 евро и да налее 125 милиона евро свеж капитал в компанията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.