Убиец ли е Лютви Местан? Нов старт на делото

0

Окръжната прокуратура в Кърджали е внесла повторно обвинителния акт по делото за тежката катастрофа през април 2019 г. в района на момчилградското село Загорско с участието на Лютви Местан.

В инцидентът с участието на бившия лидер на ДПС загина бебе на 6 месеца. По внесения обвинителен акт е образувано наказателно дело от общ характер.

На 14 април 2019-а автомобилът, управляван от Лютви Местан, навлезе от село Загорско в кръстовището и последва сблъсък с движещата се по главния път кола, шофирана от Юсеин Ахмед. В катастрофата загина бебето на Юсеин.

Делото бе отлагано  над 20 пъти  досега , веднъж и заради инсулта, който Местан получи на 19 февруари 2023-а.

Обвиняеми по делото са както изгонения от ДПС бивш лидер, така и бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед, който в деня на катастрофата управлявал семейния автомобил.

По делото през ноември 2023г. се проведе трето разпоредително заседание заради пенсиониране на тогавашния съдия в процеса. На заседанието съдебният състав прекрати съдебното дело и го върна за отстраняване на допуснати на досъдебна фаза отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите.

Говорителят на Окръжна прокуратура Кърджали Димитрина Делчева коментира, че няма промяна в предявените обвинения – за съпричиняване на смърт по непредпазливост. Тя допълни, че са изпълнени указанията на Окръжен съд за отстраняване на неяснотите по обстоятелствената част.

Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание на 13 май.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.