Убийствата на прехода: Гръмнали съдията по борба Тодор Матов погрешка!

0

В началото на 2003 г. нищо не предвещава, че в следващите месеци улиците на страната ще почервенеят от кървави разстрели и жестоки убийства. Още е 30 януари, малко след 21 часа.

Известният треньор и международен съдия по борба Тодор Матов, на 60 г., и председателят на съдийската колегия на Българската федерация по борба Янчо Костадинов си тръгват от заседание на Федерацията по борба в Националната спортна академия в Студентския град. Двамата се качват в „Мерцедес“, управляван от Костадинов. След завоя на последната спирка на автобус 280 встрани от пътното платно е спрял друг „Мерцедес“. Шофьорът пуска дълги светлини към движещата се кола на Костадинов и тя забавя ход. В този момент от близкото възвишение започва стрелба. С няколко откоса мерцедесът на борците е направен на решето. Минути по-късно двама души се мятат в спрялата кола и тя изчезва.

Касапница

На място медицинският екип и полицията откриват Костадинов, който е прострелян в краката, а седящият до него Матов е почти обезглавен от картечния откос. Костадинов е откаран в „Пирогов“, където е опериран.

Стреляно е с лека картечница, съобщава директорът на Столичната полиция ген. Румен Стоянов. Оръжието на убийството е намерено на метри от мястото на покушението – „Калашников“ 7.62 мм, както и 13 гилзи. Номерата на оръжието са заличени старателно и това не позволява да се разбере откъде убийците са се сдобили с него. При огледа на мерцедеса полицаите откриват четири дупки от куршуми в дясното задно стъкло, където е бил убитият съдия. Други два са пробили вратата на шофьора. Килърът или килърите са се криели в специален тайник до пътното платно.

Версия

Убийството е станало погрешка, заявява главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Според разследващите мишената е бил бившият председател на федерацията по борба Димитър Джамов, който също присъствал на заседанието на Българската федерация по борба. Двамата с Костадинов имали сходни автомобили. Джамов се забавил, а мерцедесът на Костадинов тръгнал преди него и така попаднал на засадата.

На мястото на престъплението пристига не само началникът на отдел „Убийства“ в Дирекцията на полицията Ботьо Ботев, но и полк. Венелин Великов от НСБОП, който отговаря за търговията с наркотици. Всички, които са минали по този маршрут и които живеят в близките блокове, са разпитани в полицията. Повторният оглед на местопрестъплението е проведен при изключително усложнена обстановка, тъй като падналият дъжд е заличил много от следите.

Тодор Матов е известен с това, че е обучил почти всички известни български борци. В продължение на 25 г. той е бил свързан с отбора на „Левски Спартак“, а международната му дейност е била във Франция. Разследващите изключват той да е бил цел на покушението. По неофициални данни убийството е заради неуредени отношения на Джамов.

Реакции

Убийството на международния съдия по борба е дръзка проява на тероризъм, коментира директорът на НСБОП ген. Румен Миланов. Висши полицаи заявяват, че се работи по няколко версии, освен тази за разстрел погрешка. Всички признават, че убийството е добре планирано. Три дни по-късно източници от МВР съобщават, че вече има двама заподозрени за разстрела на съдията, но така и не се стига до повдигане на обвинения за покушението.

Загадка

Димитър Джамов е спряган за бивш шофьор на Илия Павлов в „Мултигруп“, но той казва, че всъщност са били приятели и той е кръстник на децата му. Посред бял ден на 16 август 2002 г. двама мотористи откриват огън по мерцедеса му с автомати. Атентатът е близо до офиса му в столичния хотел „Хемус“, на оживено кръстовище, на метри от автобусна спирка. Джамов оцелява след операция на корема.

На следващия ден след убийството на Матов Джамов е разпитан в СДВР. Разследването не събира доказателства той да е целта на покушението на 30 януари 2003 г. Джамов категорично отрича да е бил мишена на куршумите, които убиват Тодор Матов.

През 2011 г. Джамов намеква в интервю, че е имало човек по върховете на СИК, който е създал интрига, че пречи на бизнес интереси на групировката, но отрича това да е вярно. „Наркотици в моя живот никога не е имало, това не е бизнес за всеки“, казва Джамов по повод на спряганите версии, че именно преразпределение на наркопазара е било повод за стрелбите. „Оня горе решава кой кога да си замине. Няма човек, който може да се опази, когато искат да го убият“, казва бившият републикански шампион по борба на България и участник на европейски и световни първенства Димитър Джамов.

По течението

Едва ли някога ще стане ясно кой уби международния съдия по борба Тодор Матов. През 2003 г. и след нея подземният свят продължи да се тресе от кървави вендети. Оперативната информация на полицията не прерасна в разкрития, събрани категорични доказателства, съдебни дела и присъди. Остана само споменът за бурното борческо минало с много жертви.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.