Умря Кървавата Иванка, поръчала смъртта на брат си и цялата му фамилия

0

72-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, осъдена на 3 г. затвор като поръчител на убийството на брат си и всичките му роднини заради наследство, е починала в дома си в Браниполе. „В събота се спомина. Дъщеря й и зет й се грижеха до последно за нея“, разказаха хора от селото.

По думите им Кървавата Иванка си отишла от сериозен здравословен проблем. Докато излежавала присъдата в Сливенския затвор, отключила коварно заболяване.

Случаят със замисленото от Ройдова грандиозно престъпление беше огласен от прокуратурата през 2016 година. Самата Ройдова беше наречена Кървавата Ваня и Фабрика за убийства, а в селото мнозина останаха потресени. 

Бащата на Иванка – Георги Ройдов, е бил дългогодишен емигрант в САЩ и натрупал завидно състояние, изчислявано на 4 милиона долара. Той доживял дълбока старост, като за него периодично са се грижели както дъщеря му Иванка, така й синът му Стойчо Ройдов. Впоследствие обаче той си взел болногледачка на име Недялка Бързакова.

Къщите на Иванка и Стойчо са една до друга в Браниполе. Но след разкритията на прокуратурата двамата не искаха да се видят.

„Не ни връщайте към този ден. Не искаме да си разваляме настроението на Гергьовден. Щяхме да сме мъртви“, казаха Стойчо Ройдов и синът му Георги през 2020 г. „Отгледал съм я от 6-месечно бебе, а тя гледай какво е готвила за мен и децата ми“, потресен бе братът.

Обвинението гласеше, че Иванка наела агент под прикритие да отвлече брат й навръх Гергьовден, да го инжектира с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена и да убие още петима негови близки – двете му деца, двамата внуци и зетя.

Иванка Ройдова категорично отричаше да е замислила ликвидирането на роднините си. „Гледачката на баща ми Недялка Бързакова открадна наследството, а атаката срещу мен е постановка, за да ми запушат устата и да не си търся правата“, твърдеше пред съда Ройдова.

В хода на делото адвокатът й Йордан Давчев твърдеше, че преди да почине през 2014 г. бащата Георги Ройдов е определил за изпълнител на завещанието си гледачката, която се е грижела за него Недялка Бързакова. Затова и децата ми не биха получили нищо.

„Иванка не е имала мотив да убие брат си и близките му, защото не те са били пречка за получаването на наследството“, пледира Давчев.

Въпреки това тя беше призната за виновна и осъдена на 3 г. условно от окръжните магистрати, но втората инстанция превърна присъдата в ефективна, а ВКС я потвърди.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.