Ужас на летище Лесново! Пилот загина, бил без каска

0

Каска на главата е можела да спаси пилота, който загина при авиокатастрофа с малък тренировъчен самолет край летище Лесново в 13.30 в сряда. Ударът в главата е бил фатален, стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Николай Найденов пред медиите на мястото на инцидента. Каската при този тип тренировъчни полети с малък самолет обаче не е задължителна, поясни министърът.

Загиналият Георги Влайков, който се разби с малък самолет, тип „голф“, в местността „Побит камък“, на 3 км от летище Лесново е бил много опитен пилот, но отскоро е тренирал акробатични фигури във въздуха.

Той практикува от 2011 г. Разследват се причините за инцидента, като към момента не може да се каже дали са здравословни, или технически – всички версии ще се разследват.

Има запис на полета, знае се, че преди да излети самолетът е бил годен технически, уточни още на мястото на авиоинцидента Найденов.

„Има нещастно стечение на обстоятелствата. Ако е бил с каска, можело е да не завърши фатално. Факт е, че тази травма в главата е била с решаващо значение“, каза Найденов. От думите му стана ясно, че носенето на каска не е било задължително при този тип тренировъчен полет.

„Има запис на полета, той ще бъде предоставен на разследващите органи и да се надяваме, че те ще стигнат до причината. Разследват се причините за инцидента. Има няколко версии, има запис на полета, той ще бъде предоставен на разследващите органи. Да се надяваме, че те ще стигнат бързо до причината за този нещастен инцидент“, коментира Найденов.

„Полетът е осъществен с технически годен самолет и пилотът е бил с много сериозен опит, който не предполага такъв тип произшествия. всички версии ще се разследват. Не се знае каква е причината, дали е здравословна, дали е техническа. Има съответните лицензи. Тези тренировъчни полети, върху които той е тренирал и е опитвал определени фигури, по-скоро в тази част не е имал такъв опит, за акробатичните номера. Това е бил тренировъчен полет“, добави зам.-министърът на транспорта.

Той призова да не се прави връзка между големия практически опит като летец на загиналия и изпълнението на акробатичните фигури, защото са неща от различно естество.

Екипът, който е заснемал акробатичния полет, се е озовал веднага на мястото на катастрофата, тъй като е бил съвсем наблизо, но не е могъл да помогне.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F597364411982492%2F&show_text=false&width=560&t=0

Зам.-министър Найденов поясни, че пилотът разполага със съответните лицензи и абсолютно законосъобразно упражнява дейността си.

Загиналият при изпълнение на акробатичен полет на летище Лесново е управител на учебен център „Авиоотряд Варна“. Пилотирал е с личния самолет „Екстра 2000“, който е пригоден за висш пилотаж. Машината е с немска регистрация. Влайков е роден през 1977 г. Това съобщи за „24 часа“ Лилчо Лилов, председател на управителния съвет на фирма „Интерскай“, която е собственик на летището.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.