В защита на украинското зърно: Явор Божанков нарече тъпи популисти БСП и „Възрaждане“

0

Явор Божнаков обвини БСП и „Възраждане“ в „тъп популизъм“ за исканата от тях забрана за внос на украинско зърно. Депутатът от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“, който напусна редиците на левицата в миналото Народно събрание, обясни, че страната ни има „фундаментален проблем“ с контрабандата и черния пазар, не с вноса – тема, по която „копейките“ мълчат.

Ето и целият пост на Божанков във Facebook:

Тъп популизъм на Възраждане + БСП е исканата забрана за внос.

България има фундаментален проблем с контрабандата и черния пазар. Не с вноса. Това е и причина да не ни приемат в Шенген. Това удря родния производител. По тази тема копейките мълчат.

Зърнорпозиводството е субсидиран сектор. И съм абсолютно ЗА да бъде силен.

Но един производител на българско пилешко също иска достъп до евтини фуражи. Как се борят инфлацията и високите цени със спиране на евтин внос е реторичен въпрос.

Понякога свободният пазар има негативи. Все пак посоката – отворени граници и свободна търговия носят и ще носят значително повече плюсове от колкото минуси за България.

В бизнеса е така – имаше цена за износ 1000 лева на тон. И зърнарите бяха щастливи да изнасят. Не съм чувал да оставят от любов суровина на 300 лева/тон за местния пазар. Изнасят я и печелят. Всички други плачат.

Сега има евтин внос – това е. Имат субсидии и ще се борим да имат адекватна подкрепа. Но всичко с мяра.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.