Варна е в потрес: Палат никне в Морската градина, кметът Благомир Коцев дреме

0

По добре позната схема, направила възможно застрояването на северната част на варненската Морска градина (местност „Салтанат“), в парка е на път да бъде завършена и поредната постройка, докато несъстоятелният кмет Благомир Коцев от менте партията ПП дреме в луксозния си кабинет. Под претекст, че съществуваща стара и опасна сграда трябва да бъде „укрепeна“, се разрешават и „довършителни работи“.

Благомир Коцев ще си намери оправдание да не пречи на строежа…

В крайна сметка на мястото на съществуваща стара постройка се появява очевидно нова сграда, чиято конструкция няма нищо общо с тази, която е трябвало да бъде „укрепена“. Това се случва и в момента.

Възстановяване или довършване

Преди почти четири години – на 24 април 2020 г. – след извършена проверка от комисия, назначена от тогавашния кмет на варненския район „Приморски“ Петя Проданова, е установено, че две сгради в северната част на парка – едноетажна и двуетажна, обединени в обща конструкция „са опасни за живота и здравето на хората предвид лошото им техническото състояние“. Това се разбира от документи, с които „Дневник“ разполага.

Данните, отразени в сайта на Агенцията по геодезия картография и кадастър показват, че те са със застроена площ около 80 кв. м. като едната от тях е на два етажа. Тяхното функционално предназначение е „за обитаване“. Собственик на сградите е Ралица Антонова – Христова. В момента тя притежава и управлява две еднолични дружества с ограничена отговорност „Ралица експорт“ и „Интертекст България 2009“, регистрирани с почти идентичен и максимално широк предмет на дейност.

Въз основа на съставения протокол, че сградите са опасни, на 6 май 2020 г. кметът на варненския район „Приморски“ Петя Проданова е издала заповед, с която собственикът им е бил задължен в срок от 6 месеца „да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и заздравяване“ на постройките.

С втора заповед от 6 януари 2021 г. Проданова е удължила срока за изпълнение на ремонтните и възстановителни дейности с още една година. Те е трябвало да включват „обрамчване на тухлените зидарии със стоманобетонов пояс и основите да се подлеят така, че да достигнат необходимата кота на фундиране, намираща се под кота на замръзване – 80 см. под нивото на терена“.

Проверка, извършена в края на удължения период, констатирала, че възстановителните работи по двете сгради са приключили, но все още продължавали „довършителни работи“.

Какво точно са включвали те и колко време са отнели не е уточнено, но през октомври 2023г. – дни преди първия тур на изборите за местни органи на властта, спечелилият по-късно мандат като общински съветник Евгений Станимиров, активист на „Да, България“ установил, че „довършителните работи“ в имота, където се намират сградите, все още са продължавали. (вижте видеото, заснето през октомври м.г. в края на текста).

Проверка на „Дневник“ от средата на тази седмица показа, че в момента в имота пред завършване са две обединени постройки – едноетажна и двуетажна, които обаче нямат нищо общо със съществувалата на същото място стара сграда. На обекта няма и информационна табела, която е задължителна за всеки строеж. Тя е задължителна и трябва да указва сроковете за откриване и край на строителството, кой е инвеститорът и кой изпълнителят на проекта, с какъв номер е разрешителното за строеж и т.н.

Как точно е изглеждала сградата, намираща се на мястото на новоизградената бетонно-тухлена конструкция, „помни“ платформата Google Street View. Съпоставена със съхранената там снимкова информация, постройката, която сега се издига на същото място, има твърде малко общо със старата.

Вместо „обрамчване на тухлените зидарии (съществували някога, бел. авт.) със стоманобетонов пояс“ на обекта са изливани бетонни колони и плочи, изпълнени са зидаро-мазачески работи, напълно е променена архитектурата на сградата, определена като „опасна за живота и здравето на преминаващите граждани“. Станала е и видимо по-висока.

Междувременно административната кореспонденция в стил „на ваш номер с наш номер“ е продължавала. На 13 ноември миналата година новият кмет на район „Приморски“ във Варна пише в отговор на въпросите, зададени по случая от Евгений Станимиров, че служители на дирекцията „Обществен ред и контрол“ на районното кметство са извършили нова проверка на място, но до строителния обект не бил осигурен достъп. Въпреки това те констатирали, че работата по него не продължава, както било отбелязано в сигналите му.

Инспекторите поставили „на видно място“ покана в седемдневен срок да бъде осигурен достъп до обекта, както и да бъдат представени всички документи за нуждите на проверката. Но в указания срок нищо подобно не се случило. Това дало повод на районната администрация да започне поредна проверка „по документи“.

Тя установила, че на 5 октомври 2023г. – близо месец преди първия тур на местните избори, които бившия варненски кмет Иван Портних загуби, собственичката на имота Ралица Антонова – Христова е поискала от общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ срокът за изпълнение на заповедите за „укрепване“, издадени от администрацията на район „Приморски“ във Варна, да бъде удължен за пореден път. При това независимо от факта, че извършената по-рано проверка е констатирала, че всички предписания на районния кмет за строително-монтажни работи са били изпълнени.

„В район „Приморски“ на Община Варна няма данни дали цитираното искане е уважено“, завършва последното си писмо Петя Проданова. Но неговата дата дава основание за подозренията че моментът за внасянето на искането в общинската администрация във Варна е бил избран неслучайно.

Само дни по-късно в длъжност е встъпил новият кмет на Варна Благомир Коцев („Продължаваме промяната – Демократична България“), а това по подразбиране е момент, в който всяка администрация изпада в „безтегловност“.

Сайтът изпрати няколко въпроса до общинския пресцентър, които трябваше да изяснят одобрено ли е поисканото удължаване на срока за „укрепителни“ и „довършителни“ работи на двете сгради във Варненската Морска градина, кога евентуално е било удовлетворено искането и за какъв период от време се отнася то.

Получените отговори съдържат информация единствено за факта, че на 13 ноември м.г. в отговор на заявление от страна на собственичката на имота Ралица Антонова – Христова до нея е било изпратено писмо, с което е било потвърдена заповедта на Петя Проданова от 6 януари 2021г. за едногодишно удължаване на срока за ремонт. Той е изтекъл на 6 януари 2022 г. Защо е било необходимо това потвърждение, от отговорите на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ така и не си разбира.

Разбира се обаче, че всички евентуални дейности по строителство в имота във варненската Морска градина, извършвани след 6 януари 2022 г. са били извършвани без заповед и разрешение за това.

Тази история удивително напомня за друга – строеж в Морската градина на дружеството „Зърнени храни град Силистра“, който пак от „укрепителни дейности“ заради заплаха за живота и здравето на преминаващите граждани се превърна в двуетажна къща, нямаща нищо общо с тази, на чието място беше построена. Цялата процедура премина плавно в мандата на бившия варненски кмет Иван Портних от този на предшественика му – Кирил Йорданов.

През 2018 г. администрацията на Портних издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация на къщата, като преди това я беше обявила за „един от греховете“ на Йорданов. Това стана въпреки неоспоримите доказателства, че сградата е била построена на мястото на друга, самосрутила се „от силен вятър“ в тих и ясен ден според архивите на Националния институт по хидрология и метеорология. След това тя се оказа пораснала над три пъти за четири години, докато документите й са обикаляли етажите на местната администрация във Варна, а накрая бе нанесена в кадастралните карти още преди строителството ѝ изобщо да е започнало.

„Дневник“ направи опит за връзка с Ралица Антонова – Христова, но на стационарния телефон в гр. Велики Преслав, където е регистрирана компанията и „Ралица комерс“ ЕООД не отговори никой. Двата мейла, изпратени на адресите на дружествата, които притежава и управлява също останаха без отговор до публикуването на тази статия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.