ВАС поряза малката Сара за гражданство – има две майки

0

Върховният административен съд (ВАС) окончателно реши, че малката Сара, която е отглеждана от две майки, трябва да остане без български акт за раждане, съобщи EURACTIV. „Сега“ също се запозна с решението на магистратите Галина Христова, Пламен Петрунов и Албена Радославова.

Детето е родено през 2019 година в Испания в семейство на две майки – Калина и Джейн. Испанският закон позволява на двете жени да сключат брак, но българското право не допуска подобно нещо и бракът не се признава.

Сара има документ за раждането си в Барселона, в който е написано, че има две майки. Двете жени твърдят пред българските власти, че Испания не може да издаде гражданството на детето, защото жените не са испанки.

Джейн е британка, но паспортната служба в Белфаст вече е отказала да издаде документи на Сара. Причината е, че детето е родено извън Великобритания. Българският съд също отказва издаването на документи за българско гражданство, защото биологичната майка не е българка, а британка. България не приеме българката за майка.

Така вече три години детето няма гражданство.

Първият отказ за издаване на български акт за раждане е от 5 март 2020 г. Той е издаден от кмета на столичния район „Панчарево“ Николай Гюров с аргумента, че в испанските документи са вписани две майки, но не е ясно коя е биологичната.

Според българското законодателство произходът на детето от майката се определя само от раждането. Българката отказва да предостави информация на кмета коя майка е родила детето. По-късно съдът получава тази информация по служебен път и научава, че биологичната майка е британката.

Съгласно българското законодателство е недопустимо вписването на двама родители от женски пол, тъй като еднополовите бракове не се признават.

Въпреки това първоинстанционният съд отменя решението на кмета, позовавайки се на Конвенцията за правата на детето. Аргументът е, че България не може да откаже да признае произхода на детето. Така първата инстанция постановява, че детето има право да придобие гражданство.

Хартата на основните права на ЕС регламентира, че висшият интерес на детето трябва да бъде от първостепенно значение при всички действия, които се предприемат от публичните власти или частни институции по отношение на децата.

Като първа инстанция административният съд стига до извода, че детето има право на български документи, в които като родители да фигурират двете жени.

Върховният административен съд обръща това решение с аргумент, че българката не е майка на детето и то не може да бъде признато за български гражданин. Върховните съдии казват, че неиздаването на български акт за раждане не води до лишаване от гражданство. Съдиите оспорват твърденията на двете майки на Сара, че детето няма право на испанско гражданство.

Върховният съд казва, че Испанският граждански кодекс позволява даване на испанско гражданство за деца, които са родени в Испания и не могат да получат гражданството на някой от своите родители. „При установените по делото факти, че националното законодателство на никой от родителите, посочени в акта за раждане на детето, съставен в Испания, където то е родено, не предоставя гражданство, то същото по силата на Испанския граждански кодекс би следвало да е гражданин на Испания, член на ЕС“, се казва в решението на ВАС.

Българският върховен съд твърди, че стига майките на Сара да поискат, Испания няма право да откаже да даде гражданство на момиченцето.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.