ВАС зове: Белазелков и Атанасова, не полагайте клетва!

0

Висшият адвокатски съвет (ВАС) призова новоизбраните членове на Конституционния съд от парламента Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да не полагат клетва и да изчакат произнасянето на съда по въпроса дали изборът им е конституционосъобразен.

Софийските адвокати също излязоха с призив, подобен на този, отправен от техните колеги от страната, Народното събрание да отмени избора.

Призив към двамата да не полагат клетва до произнасянето на Конституционния съд направи и президентът Румен Радев, който и сезира институцията.

От ГЕРБ призоваха държавния глава да не оказва натиск на Конституционния съд, а председателят на парламентарната група на ДПС и санкциониран за корупция по закона „Магнитски“ Делян Пеевски дори поиска президентът да подаде оставка.

Клетвата на Белазелков и Атанасова е насрочена за петък, 26-и януари от 11 ч. Не е известно какво ще предприеме президентът Радев и дали няма да се опита да повтори действията на президента Росен Плевнелиев (2012-2017), който през 2012 година отказа да присъства на клетвата на избраната за член на Конституционния съд Венета Марковска.

Не е известно дали и какво ще предприеме самият Конституционен съд. Дело по искането на президента Румен Радев е образувано, но все още няма произнасяне дали е допуснато. Подобно развитие едва ли ще стане преди клетвата в петък.

Висшият адвокатски съвет: Народното събрание легитимира предварително взети решения

Висшият адвокатски съвет, както и Софийската адвокатска колегия се присъединяват към искането на своите колеги от 14 адвокатски колегии в страната, който е за отмяна на избора от парламента. Към позицията се присъединиха и колегиите в Пазарджик и Русе. Именно в последната Атанасова е вписана като адвокат.

От Висшия адвокатски съвет посочват, че са проследили избора в парламента с „тревога“. Според тях депутатите само формално са спазили процедурата, но всъщност са легитимирали предварително взети решения.

„Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии“, става известно от позицията на адвокатурата. В нея също, подобно и на искането на президента Радев, се отбелязва, че само преди месец парламентът е променил основния закон, вкарвайки текст за принципите за избор на членове на висши държавни органи.

„Демокрацията е основана на правила, но привидно формалното им спазване я обезсмисля. Висшият адвокатски съвет подкрепя изразената позиция на адвокатските колегии и правната общност от страната относно проведения от 49-ото Народно събрание избор на конституционни съдии. Висшият адвокатски съвет призовава новоизбраните за конституционни съдии да не полагат клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им. Призоваваме Народното събрание да отмени решението си за избор поради явната му противоконституционност“, се казва още в позицията на Висшия адвокатски съвет.

Софийските адвокати към новоизбраните: Покажете морална и политическа доблест

Софийските адвокати също се присъединяват към колегите си и призовават Атанасова и Белазелков да се откажат от избора им. Според тях така те ще покажат „политическа и морална доблест да не приемат избор, направен в нарушение на Конституцията, върховенството на която същия този избор ги натоварва да бранят“.

Според адвокатите по този начин, освен „да запазят собственото си достойнство, ще върнат и част от изгубеното достойнство на народните представители, като им дадат възможност да проведат нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост“, пише още в позицията на софийските адвокати.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.