Вейпове с дрога – хит сред тийнейджърите

0

Вейп устройства с наркотични вещества са новият хит сред тийнейджърите в Пловдив, алармираха притеснени родители. Става въпрос за течност, заредена в устройството за пушене, със съдържание 95-95% HHC (хексахидроканабинол). Разпространението и употребата му на територията на България е незаконно. Въпреки това се продава свободно из интернет, под всякакви зарибяващи форми. Предлагат се вейпове с наркотичното вещество за еднократна и многократна употреба, както и течност в различни разфасовки и вкусове.

Още по-учудващ е начинът, по който продуктите се рекламират. „По-добро качество! Не излиза на драг тест! Доволни клиенти! Достъпни цени!“, гласи един от текстовете, написан, за да изкушава тийнейджърите. Друг пък успокоява: „Не се притеснявай! Разпусни си напълно легално!“. Особено привлекателен се оказва фактът, че веществото е невидимо за тестовете за наркотици. Продавачите твърдят, че напушени с него шофьори се оказват чисти при полицейските проверки.

Кратка справка из интернет показа, че се предлага изключително разнообразие от вейпове с хексахидроканабинол. Цените варират от 140 до 300 лв. за устройство (писалка) с няколко пълнителя подарък. Отделно се предлагат и само пълнители, като имената на течността са още по-предизвикателни, например „Амнезия“, „Ананас Експрес“ (като едноименния филм) и всякакви други. 

Когато HHC влиза в организма, той се свързва с канабиноидните рецептори, които са разпространени в цялото тяло. Това може да доведе до усещане за еуфория и по-добро настроение. Нежеланите странични ефекти са главоболие, гадене, нервност и дезориентация, както и тежки странични реакции, обясниха специалисти.

Родителите пък са изключително притеснени от новото изкушение и се допитват едни други в социалните мрежи за опасностите. Според тях полицията следва да следи стриктно за продажбата на подобни устройства и употребата на наркотичното вещество, което било невидимо за драг чека. Мнението им е, че трябва да се включат и всички други компетентни органи, които могат да преустановят търговията на опасните за децата продукти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.