Венеция Ангова: Иван Христанов напуска „Продължаваме промяната“

0

Един от най-разпознаваемите депутати в „Продължаваме промяната“ – Иван Христанов, напуска партията и няма да бъде в листите за следващите извънредни парламентарни избори. Това съобщи народният представител от ПП Венеция Ангова пред БТВ.

„Той ще следва своите амбиции в личен порядък. Христанов даде своя принос за каузата на „Продължаваме промяната“, но всеки е свободен да избира как ще продължи напред“, добави още тя. 

Към този момент няма входирана декларация към изпълнителния съвет, каза още Ангова. 

Припомняме, че преди дни Христанов публикува пост в своя фейсбук профил. Във видеото той говори за разочарованието си от всички политически лидери и за нужда от такива, които „могат да създават обединителни каузи“.

„Последните декларации, изчетени от политическите сили от трибуната, показаха тази неспособност да бъде чут гласа на обикновения българин – на селото и на града. Какво е бъдещето оттук нататък? Имаме нужда от политически лидери, които могат да създават обединителни каузи. Каузи, които да бъдат чути от целия народ и да привлекат неговата енергия. Аз посвещавам бъдещето си на този политически разговор и на българската мечта. И ви моля да го направим заедно“, заявява Христанов.

Ангова нарече 48-то Народно събрание „парламент на първо четене“, тъй като според справка, която направила, се оказало, че 27 законопроекта са минали само на първо четене. Първият от тях още в началото на ноември, а антикорупционния закон 3 месеца чака да бъде внесе за второ гласуване. „За мен тази оценка означава, че се бавят теми, които не са удобни за някой политически сили, а други се пришпорват – като изборният кодекс“, коментира бившата депутатка от „Продължаваме промяната“.

На въпрос на водещата като втора по големина политическа сила Промяната нямаше ли механизми в подреждането на програмата на НС, Ангова заяви: „Те не достигат до пленарна зала, защото програмата се решава на Председателски съвет, където видяхме, че мнозинство имат ГЕРБ- ДПС-БСП – още с избора на Вежди Рашидов за председател на НС, след това с вкарването на изборния кодекс“.

Относно „протегната ръка“ от БСП за разбирателство по важните теми, Венеция Ангова обясни, че „Продължаваме промяната“ е показала, че може да си партнира с БСП, но сега реално това означавало да седнат на една маса с ДПС.

„Нашата разграничителна линия е антикорпуцията. Когато ние адресираме проблеми в ГЕРБ и ДПС, няма как да седнем и да си стиснем ръцете. Така че поканата от БСП имаше и друг нюанс“, обясни депутатката. Според нея „новата задруга“ ГЕРБ- ДПС – БСП ще се опита да убие опонентите си с още едни избори.

„Видяхте, че те имат намерение да се коалират. В петък Мустафа Карадайъ обяви, че би влязъл в управление –  нещо, което толкова рядко се случва за ДПС. Вече има някакви договорки, за които ние формално и публично не знаем, но ги виждаме още от самите гласувания в 48 то НС“, заяви Ангова и зададе въпрос – защо  отиваме на отново на избори, ако вече има сформирано мнозинство?

Според нея намеренията на ГЕРБ, ДПС и БСП били да сформират  мнозинство в зависимост от изборния резултат. „Ние ще се борим за първа политическа сила заедно с ДБ и това ще бъде основната бразда – кое обединение ще бъде по-силно“, обобщи Ангова. 
С ДБ вече имали добро разбиране, обща посока и сравнително сходна визия.

Ангова подчерта, че за страната е добре да имаме редовен кабинет, а оценката, която давала на служебния, не била висока. „Вместо 7 танкера взеха 2, с медицинските хеликоптери има проблеми с обжалване на процедурите, което ще лиши от възможност за добра медицинска грижа в страната“, уточни депутатката от „Продължаваме промяната“. И допълни: „Трябва да продължим да се борим за важните неща, защото в 48 -то НС  имахме малки победи. Видяхме, че лекарите и медицинските сестри  в малките общини ще могат да имат три пъти по-големи заплати. Но темите за главния прокурор и КПКОМПИ останаха някъде паркирани в шкафа“.                                           

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.