Вижте лукс имота на шефа на „Хидрострой“

0

Задържаният в понеделник вечерта за изнудване шеф на „Хидрострой“ Велико Желев тъне в лукс. За това говори сам по себе си луксозният му дом, който се намира в съседство с известен спа комплекс в курорта Св. св. Константин и Елена.

Луксозната хасиенда е на брега на морето
Луксозната хасиенда е на брега на морето

Гледката бе нарушена, след като ченгета плъзнаха из шикозното имение. Полицейското присъствие бе още от понеделник вечер. Униформените до този момент охранявали имота на Желев, за да не се изнася нищо оттам.

Велико Желев е арестуван и погнат за изнудване на бивш служител на фирмата, заедно с него се разследват и още двама души, обяви на брифинг заместник районният прокурор към Софийска районна прокуратура Борислав Георгиев.

„Първоначално разследването беше образувано за телесна повреда, като в момента е преквалифицирано в изнудване и препратено към Софийската градска прокуратура“, каза още Георгиев.

Тържествена смяна на караула пред Президентството

Полицията претърси имота
Полицията претърси имота

Според събраните данни Желев и другите двама, които не са открити към момента, насила принуждават пострадалия служител на „Хидрострой“ да подпише документ с невярно съдържание. Източник на една от фирмите на Велико Желев твърди, че казусът започва преди две седмици, когато висш служител на фирмата – директор „Строителство“, е уволнен. Отстраняването му се наложило, тъй като подизпълнители са подали сигнали за некоректно издадени фактури и съмненията са, че директорът е отклонявал средства за свои фирми. Тогава е уволнен, като очевидно превантивно е подал сигнал в полицията, че е бил принуждаван от собственика на фирмата Велико Желев да извършва закононарушения.

„Възложено е на МВР да бъдат установени и другите двама души, които изнудваното лице е посочило освен Желев. Принудата, упражнена срещу пострадалия, е по повод имуществено разпореждане по поемане на финансови задължения. Става въпрос за дружествени отношения“, обясни Георгиев и добави, че самият Желев е задържан за 24 часа.

Още от миналата нощ има полицейско присъствие около къщата на Велико Желев във варненския курорт Св. св. Константин и Елена.

На задържания в понеделник вечерта бизнесмен Велико Желев все още не са повдигани обвинения, каза адвокатът му Менко Менков. Известният юрист посочи, че изпълнителният директор на „Хидрострой“ е в ареста за 24 часа след акцията в офисите на фирмата му в столицата миналата нощ.

Действията на полицията продължиха почти до полунощ. По случая е образувана преписка в Първо районно управление в столицата по сигнал за принуда.

Предстои щом получи събраните данни към момента, наблюдаващият прокурор да вземе решение дали и какво обвинение да бъде повдигнато на Желев и на другите двама, както и дали да бъде освободен от ареста.

Желев е бивш шеф на Пътната агенция по време на правителството на НДСВ и ДПС, в момента е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е „Хидрострой“.

Един от големите проекти, с които е известно строителството на Желев, е Северната скоростна тангента на София. Миналата седмица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че липсва една трета от асфалта на този път с магистрални габарити.

Фирми на Желев са строители и на магистрала „Хемус“, включително и по схемата с инхаус възлагането от „Автомагистрали“, тоест без провеждане на конкурс.

Компаниите на Желев участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. „Шести септември“ в София и други. „Хидрострой“ е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка.

Министър Шишков изненадан

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков се оказа изненадан от ареста на собственика на строителната компания „Хидрострой“ Велико Желев. Пред БНР Шишков каза, че се е информирал за действията на МВР от медиите. След като преди дни алармира, че липсват 10-ина сантиметра асфалт от построената от Желев Западна тангента на столицата, вчера министърът разви тезата, че за качеството на строителството на пътища отговорност носи възложителят, а не изпълнителят на обществената поръчка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.