Всеки десети ухапан от кърлеж е с лаймска болест

0

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данните от изследвалите се за лаймска болест пациенти през месеците април, май и юни т. г. в една от големите лаборатории в София и в страната. 

Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете.

„Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от Covid – 19“, заяви доц. д-р Росен Михайлов.

Лаймската болест е една от най-често предаваните с кърлежи инфекции в България, а лечението се определя от стадия на болестта. 

Установено е, че над 30% от кърлежите носят зараза като причина за това е основно бактерията Borrelia burgdorferi. Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Ако намерите кърлеж по себе си или по домашния ви любимец, е много важно след като бъде изваден, да бъде и изследван, съветват специалистите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.