Захарта поскъпва, а с нея и всичко останало

0

На европейските потребители скоро може да им се наложи да плащат повече за сладкиши, тъй като летните горещини водят до скок на цените на захарта, пише Bloomberg.

Купувачите и производителите на захар в момента преговарят за договорите си за сезона на събиране на реколтата за 2023-2024 г., който започва през октомври. Говори се за цени от над 1000 евро за тон, твърдят източници, запознати с въпроса. Това е над два пъти повече от средата на миналата година. Също така означава, че ще повиши разходи за десертите.

Миналогодишният спад в производството на захар, свързан със сушата, хвърля поглед върху това, което може да се случи, ако сценарият се повтори. Производството на захар за настоящия сезон 2022-2023 се сви с 12% спрямо предходния, а тези 14,6 млн. тона бяха с 1 млн. под първоначалната прогноза на Европейския съюз. Въпреки че големите компании – а на свой ред и потребителите – бяха защитени от големите скокове на цените заради дългосрочните договори, цените на спот пазара са нараснали с 58% от миналия октомври насам, притискайки по-малките и средните производители на сладки изделия.

Предупредителните знаци вече са налице. Тази година дъждът забави сеитбата с около месец, а покачващите се температури оттогава увеличиха риска от по-бързо разпространение на сушата и вредители, което да доведе до опустошаване на захарното цвекло.

Засега производителите действат предпазливо що се касае до ценообразуването, коментира Джон Стансфийлд, старши анализатор в DNEXT Intelligence. „Особено важно е това какво ще се случи в следващите два или три месеца: дали ще имаме дъжд или ще имаме само суша?“

При вече ограничени доставки и надвиснала заплаха от суша, германската Suedzucker и френската Tereos са сред тези, които очакват цените да останат високи. Тази година, с нови договори, подписани на рекордни ценови нива, допълнителните разходи няма да бъдат лесни за избягване. Кона Хаке, ръководител проучвания в ED&F Man, твърди, че някои компании ще трябва да прехвърлят тежестта върху потребителите.

„Това не е краят на инфлацията на цените на захарта в Европа“, коментира Юри Шаранов, президент на CIUS, лобистка група, представляваща както потребителите на захар, така и купувачите в индустриален мащаб в Европа.

Ситуацията се влошава от ниските нива на запасите от захар, които се свиха миналата година, тъй като компании ползваха резервите си. Намаляването на запасите ще бъде „основният двигател на цените на захарта в ЕС“, коментира Джулиан Прайс, независим консултант по захарта и бивш президент на Европейската асоциация на търговците на захар.

Въпреки всичко това, някои анализатори са предпазливи оптимисти, че производството може да се увеличи. ЕС прогнозира, че то ще достигне 15,5 млн. тона този сезон, като скокът в площите със захарно цвекло в Полша компенсира спада във Франция.

Не всички са съгласни. Анализатори също така са загрижени относно жълтия вирус – болест, която може да унищожи посевите от захарно цвекло. След ограниченията, наложени от Франция, на вид пестициди, предпазващи от жълтия вирус, експертите от Green Pool Commodity Specialists очакват, че европейското производство на захар може да спадне под прогнозата на ЕС.

„Въпреки че досега има малко сигнали за симптоми на вирусно пожълтяване, все още е твърде рано да се каже дали посевите от цвекло през 2023 г. са избегнали опасността“, отбелязват анализаторите на Green Pool. „Възможно е симптомите да се проявят този месец.“

Тази нестабилност не се наблюдава само в Европа. Захарта в света идва от тръстика, отглеждана в тропически климат, и цвекло, което вирее в традиционно по-хладните райони на север. Екстремното време вреди и на двата вида, а Ел Ниньо заплашва да ограничи реколтата от тръстика в Югоизточна Азия и Африка. Повишаващите се температури пък правят Европа по-малко гостоприемна за цвеклото.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.