Защо Антон Хекимян?

0

Абстрахирайте се от другите кандидати, от партийните пристрастия и от дежурния въпрос „ама нямаше ли в партията някой по-подготвен?“. Нека се фокусираме върху личността и професионалните качества на Антон Хекимян. Така отговорът на въпроса „защо точно той?“ става много по-лесен и логичен, макар и да не е кратък и еднопластов, пише „Ретро“.

Журналистиката е професия, в която знанието и общата култура са въздухът и водата. Особено когато човек води всеки ден няколкочасов блок за политика и общество, където се покрива пълният спектър от теми в разговори с най-успешните политици и най-подготвените експерти. И те, знанието и общата култура, неизбежно нарастват с всеки следващ ефир, с всеки следващ гост, с всеки следващ разговор, с всяка следваща многочасова подготовка за ефир и за всяка отделна тема. Ако търсите личност, вряла и кипяла в политиката и обществото, без да е била политик до момента – нюзрумовете на водещите медии са вашето място. Да. И това далеч не е само български феномен.

Журналистиката е професия, в която човек се научава освен да пита и да е много прецизен в своя собствен изказ. Въпросите трябва да са изключително точни, да показват информираност, да не съдържат твърдения (особено пък неверни такива) и да са остри с цел извличане на информация в полза на зрителя, но да не са обидни спрямо госта. Не трябва да съдържат епитети и квалификации, които да издават личното отношение на водещия, но в същото време да носят на разговора емоция, темпо и живец. Ако търсите личност с школувано слово, добра дикция, богат речник и прецизен изказ на правилен български език – нюзрумовете на водещите медии са вашето място. Отново.

Журналистиката е професия, която ежедневно отразява случващото се и има за цел освен да го сведе до знанието ни и да го анализира и разкаже в контекст – какви са причините, ефектите и последствията. Какво е довело до конкретната постъпка на някой политик, какво се случва в резултат на тази постъпка и до какво ще доведе в бъдеще. Големите решения, изборите, промените в законите – всички тези актове и процеси преминават през телевизионните студия, отразени и коментирани до най-малкия детайл. Та ако търсите личност, която да е абсолютно наясно с всички грешки, закопали политически кариери, както и с всички печеливши ходове, изградили политически кариери – нюзрумовете на водещите медии са вашето място.

Добрите политически журналисти са абсолютно готови политици. Точно така. Дали искат да се занимават с политика, е съвсем друга тема, но ако решат – ще са много, много добри в нея. И няма смисъл отново да изброяваме всички личности, успешно направили този някак естествен преход от медии към политика на най-високо ниво. И по света, и у нас. Твърде много са и ще пропуснем и обидим някого, а не това е целта на този текст.

Да, най-добрите телевизионни водещи на политически предавания, водещите репортери и редактори и шефовете на новинарски медии и отдели са много по-запознати с политиката от огромна част от хората, занимаващи се с нея по същество. Ако не вярвате – изгледайте един цял парламентарен дебат или още по-зле – заседането на някой общински съвет в малък град. И да, Антон Хекимян е „много в час“, както е прието да се изразяваме. Ама много.

От Антон Хекимян няма да чуете, че трябва да се бутат високи сгради, за да се отворел коридор за въздуха от Витоша, както предлага Ваня Григорова. Нито пък, че ще превръща казина в детски градини, както се размечта Васил Терзиев. Няма да чуете нищо и за „протестантската етика“ в православна християнска държава, в която има много мюсюлмани, католици и евреи, но твърде малко протестанти, които в същото време да са и дъновисти, както самият Терзиев?!? Няма да го видите в палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия, да изнася речи за бедността и неравенството в помпозен скъп ресторант, нито пък да качва стари снимки във фейсбук страницата си, с които да си измисля криви трамвайни релси.

Прочее разликата в тази кампания няма да я направи само Антон Хекимян, а и екипът, работещ с него. Който пък екип, не същият, разбира се, е на път да закопае някои от другите кандидати, но не това е темата. Разликата ще в това дали екипът работи с кандидата по конкретни теми с детайлни познания и професионален опит, или по симпатични джънк-фуд маркетингови смешки, предназначени за тийнейджърската (и негласуваща) аудитория в социалните мрежи.

В първите си публични изяви и публикации в качеството си на кандидат за кмет Хекимян залага на конкретика и професионализъм. Кварталите Х и У имат нужда от водопроводи и канализация, проектите са на стойност Z милиона лева, ако бъда избран за кмет, ще финансираме и довършим тези проекти в такъв и такъв срок. Пътната безопасност е основен приоритет, ще приемем такива и такива промени в наредбите на СО и ще настояваме показанията от Х налични камери в София също да се използват за данни и доказателства при нарушения, а не само 3-те камери на КАТ.

От отсрещната страна му отговорят с анкети, чатове, групи и вайбър стикери. Вайбър стикери. Никаква конкретика и отстреляни от листите експерти от „Екип за София“, гарнирани с три базови, тлъсти лъжи на основния опонент на Антон Хекимян – за първия милион на Васил Терзиев, за нежеланието за отваряне на досиетата на роднините му и за гладуването на опашките за кисело мляко в годините, в които всъщност е учил в американския университет и родителите му са му подарили апартамент на „Оборище“. Но да не се разсейваме.

В първите си публични изяви Антон Хекимян показва увереност, самочувствие и приветливост, без да е дразнещо самонадеян, надут или сладникав. Школата на водещата частна медия си казва думата и това чудесно се осъзнава и от номиниралите го политически фигури, и от очевидно притеснените опоненти, за които доскоро мачът в София изглеждаше вързан в кърпа.

Да, кампанията тепърва започва. До края ѝ има още много време и тепърва ще видим детайлни програми и предложения, директни сблъсъци на тези и идеи, и дебати лице в лице на водещите кандидати. И да, много неща могат да се променят в този един месец.

Сигурно е едно: Всички водещи журналисти в България имат качествата и знанията, за да станат добри политици, и Антон Хекимян е поредното доказателство.
А дали ще стане политик и колко ще е популярен и успешен – това зависи само от вас, уважаеми читатели и избиратели. Вашите гласове ще решат.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.