Защо „зелените“ лъжат България за ТЕЦ „Бобов дол“ (ВЪПРОСИ и ОТГОВОРИ)

0

Каква е причината „зелените“ да манипулират с цената на откровени лъжи цялото общество за ролята на ТЕЦ „Бобов дол“ в енергийната система на България в опит да очернят труда на хиляди хора, за които работата в централата е спасение от бедността?

За да внесем яснота по темата, вижте въпросите към шефа на ТЕЦ „Бобов дол“, на които не получихме отговори, които биха оборили опорките на „зелените терористи“.

Поредната атака започна от „Грийнпийс“, която организира подписка срещу ТЕЦ „Бобов дол“. Знаем отговорите на въпросите, които те повдигат, а ние задаваме. Искахме, обаче, да ги получим от първо лице. Изпълнителният директор отказа. Аргументът му е, че има хора, които искат ТЕЦ „Бобов дол“ да се модернизира и да продължи да работи. Това са хората в региона на Бобов дол и Големо село.

Експертите, които разбират важността на централата и въобще на всички като тях и много от хората в институциите. Даже се надява, че с такова разбиране е по-голямата част от българския народ. От друга страна са тези, които искат затваряне. Не трансформация, не преход, не модернизация, а затваряне.

На тях той не иска да отговаря, защото те тропат с крак като инатливо малко дете, което иска нещо просто така. Единственият официален коментар, който получихме, беше „Въпросът не е за зеленото производство и прехода към него, защото ние сме тези, които работят 24 часа, за да го случат.

Въпросът е за обидното отношение на разни зелени, които вместо да работят с нас съвместно, да имат информация от първо лице и да бъдат коректив по пътя, по който сме тръгнали, предпочитат да висят по оградите ни и да харчат пари за плакати. Обидно е не само за нас, но и за хората.“

Ето и въпросите, на които не получихме отговор:

– Наистина ли няма измервателна станция, която да отчита нивата на замърсяване?

– Спира ли се работата на централата, когато нарушава нормите за замърсяване и изискванията за работа и кой взема тези решения – Вие, благодарение на собствената си съвест или институциите?

Ето каква е истината:

Естествено, че има измервателна станция. Има и система за ранно предизвестяване. Ако тя отчете, че след няколко часа ще има превишения, ако се работи по същия начин, РИОСВ веднага праща предупредително писмо за намаляване на капацитета или предприемане на други адекватни мерки. Още преди да се е случило превишението.

Ако аварират, спират сами и уведомяват институциите. Ако не спазят предписание – институциите реагират. Ставали сме свидетели на това. Глобите са дори за минимални нарушения.

– Горите ли отпадъци в инсталацията и защо „Грийнпийс“ иска забрана?

Ето каква е истината:

Не горят отпадъци и не искат да чуят за тях. Защо да им забраняват нещо, което не правят не е ясно. А, да. Чакайте. Защото горенето на отпадъци стресира и прави ТЕЦ-а да изглежда като голямо черно чудовище. Будалите, като тези във Виена, дето си правят ток от отпадъци с централа в центъра на града, са отделна тема.

 – Знаят ли „Грийнпийс“ за Вашата програма за преход към нулевовъглеродна икономика и как я оценяват?

Ето каква е истината:

Не знаят. Със сигурност са чели намеренията и стъпките и на реализация по медиите. Но и не искат да знаят. Защото така.

Призоваваме директора на ТЕЦ „Бобов дол“ да отговори на повдигнатите от „Грийнпийс“ въпроси. Всички искаме да живеем в по-чиста среда, но искаме и да живеем в по-справедливо общество.

Когато някой се опитва да манипулира общественото мнение, трябва ясно да се каже истината.

Истината е, че ТЕЦ „Бобов дол“ е централата, най-напреднала да стигне до края на трансформация. Истина са и газовите им инвестиции, и огромният фотоволтаичния парк, който вече се строи върху старото им шламохранилище.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.