Жалба по миналото: Когато имаше Строителни войски и нямаше наводнения

0

Преди т. нар. демокрация имахме безотказен метод за борба с наводненията. А сега сме свидетели как почти всяка година села или градове са заливани от реки.

Преди Десети държавата наистина се грижеше за предотвратяване на наводнения. Имаше ефективен и евтин начин за това. Наричаше се Строителни войски. Те почистваха коритата на реките, но:

Не, когато гражданите започнат да предупреждават

Не, когато вече е станало наводнение

Не, след дни на траур в памет на жертвите.

Строителни войски поддържаха коритата на реките по предварително планиран график. Те трябваше да бъдат достатъчно чисти и дълбоки, за да могат да поемат екстремни количества дъждове. Поддържаха язовирните стени и крайпътните подпорни стени, отводняваха блата, ремонтираха и строяха пътища и железопътни линии. Винаги готови със строителни машини и военна техника за реакция при пожари, снегонавявания и други бедствия.

Строителни войски изградиха важни държавни обекти – Моста на дружбата край Русе, АЕЦ „Козлодуй“, тунела „Козница“, Металургичния комбинат „Кремиковци“, заводите в Девня, ТЕЦ „Марица-изток“ 1, 2 и 3, „Нефтохим“ край Бургас, Минно-обогатителните комбинати „Елаците“, „Асарел- Медет“, телевизионната и УКВ кулите на връх Ботев и стотици други.

Три са основните ползи от тях. 30 000 строителни работници на денонощно разположение. Грижата на държавата за тях бе да ги храни, облича и обучава. Част от избраните наборници бяха с неправомерно поведение от малцинствата или българи със закононарушения. Така се променя средата на тези младежи на 180 градуса и им се помага да се откъснат от грешно поетия път. По този начин се предотвратяват стотици хиляди дребни престъпления и хулиганства.

Момчетата научават по няколко занаята – зидарство, мазачество, кофраж и строително дърводелство. Поне половината се научават да работят с багери, булдозери и други строителни машини. Излизат в цивилния живот с няколко професии и придобит опит.

НО през 2000 г. Строителни войски бяха закрити. Логичен е въпросът – защо? Защото всичките държавни обекти, строящи се от евтините работници от Строителни войски, отидоха като държавни поръчки за изпълнение от частни фирми. Цената на такъв обект за държавата вече скача тройно и четворно, но затова пък някои се сдобиват с тлъсти куфарчета или дебели преводи в офшорни сметки.
 
Т. Ненчев, за в. „Ретро“
 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.